Stypendium a teraz nagle odrzucenie???

• Autor wątku Autor wątku Mathar9696
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mathar9696

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam chodziłem na szkolenie z biura pracy finansowane z programu UE(wsparcie mlodych do 30roku zycia czy jakos tak)
Wszystko fajnie chodziłem na kurs 100% obecności przez 3tyg miałem dostać 600zł stypendium,dostałem pismo ze starostwa decyzje o przyznaniu stypendium itp przyszła pani z UP w ostatni dzień szkolenia i mówiła że pieniadze przyjada poczta przez listonosza ok 15 sierpnia a dzisiaj dostalem pismo z UP utracie prawa do stypendium
Uzasadnie:
W związku z zakończeniem w dniu 29.07.2016 odbywania przez Pana szkolenia ,orzeczono jak w sentencji.

???
Ktoś się orientuje o co może chodzić?
Dziś już nie zdążę do biura pracy ,ale pójdę tam we wtorek.
Przyznam się że się zdenerwowałem gdyż potrzebuje tych pieniędzy.
W czasie kursu ani w chwili obecnej nie podjąłem pracy zarobkowej a tak jak pisałem mam 100% frekwencji na ww kursie.

W momencie rozpoczęcia kursu otrzymałaś prawo do stypendium z tytułu odbywanego szkolenia. Natomiast w dniu jego zakończenia utraciłaś prawo do stypendium.
Zatem za okres posiadania prawa do stypendium przysługuje "wynagrodzenie". Płatne do 14 go następnego miesiąca. A więc prawo a fizyczne uzyskanie pieniędzy to nie to samo.
Więc nic się nie denerwuj bo najprawdopodobniej pieniądze zostały przekazane listonoszowi dzisiaj (weekend + święto). Dla pewności polecam zadzwonić do PUP i dowiedzenie się kiedy masz wypłatę.

Ok dziękuje.
Ci biurokraci tak piszą że można nie zrozumieć.

Powrót