Stypendium - dofinansowanie studiów dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku pablofrs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablofrs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich serdecznie,
trochę skomplikowała mi się sytuacja życiowa, z powodu choroby najbliższej osoby musiałem zwolnić się z pracy i wrócić do rodzinnego miasta. Perspektyw na pracę raczej nie ma (ew. jakieś zlecenie na miesiąc), a muszę z czegoś opłacać studia zaoczne.
Czytałem, że osobie, która w przeciągu 12 miesięcy od daty zarejestrowania jako bezrobotny podejmie naukę, przysługuje stypendium na pokrycie kosztów. I tu pojawia się moje pytanie: Czy jeżeli jestem w trakcie (drugi semestr, dobre wyniki) przysługuje mi takie świadczenie? Ew. z jakimś zaświadczeniem z uczelni, że jestem studentem ?

Pozdrawiam.

http://forumprawne.org/prawo-pracy/348098-stypendium-z-tyt-kontynuowania-nauki-z-pup.html

Należy zweryfikować czy jesteś "bezrobotnym bez kwalifikacji zawodowych". Jakie posiadasz wykształcenie (poziom i kierunek)? Czy posiadasz dodatkowe uprawnienia, ukończone kursy/szkolenia, prawo jazdy (jeśli tak to jakiej kategorii)?
pablofrs napisał:
Czy jeżeli jestem w trakcie (drugi semestr, dobre wyniki) przysługuje mi takie świadczenie?
Jesteś zarejestrowany w PUP, a jeśli tak to od kiedy? Kiedy podjąłeś naukę (konkretna data)?

Ostatnia edycja:
Dziękuje za odpowiedź.
Doprecyzowując: wykształcenie średnie, posiadam prawo jazdy. Nie jestem jeszcze zarejestrowany w PUP. Dokładna data podjęcia nauki - 01.10.2013r (wtedy pracowałem).

Powrót