Stypendium, przepisy uczelni

• Autor wątku Autor wątku Flarde
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Flarde

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
W tym roku akademickim dokonano zmiany zasady wyliczania sredniej. Duża liczba wniosków została odrzucona, ponieważ zgodnie z regulaminem nie wlicza się już ocen cząstkowych. Dopiero w tym roku udostępniono listy rankingowe jak i sposób wyliczania średniej. W dokumencie o wyliczaniu średniej widnieje następujący punkt:
"1. Przy zaliczeniach bierzemy pod uwagę ocenę z całego przedmiotu z pierwszego terminu i drugiego (jeśli jest wpisana). Jeśli w pierwszym terminie jest wpisana ocena "ndst" to bierzemy ją pod uwagę do obliczania średniej i ewentualnie ocenę pozytywną z drugiego terminu.
2. Przy egzaminach bierzemy pod uwagę oceny z pierwszego i drugiego terminu (jeśli jest wpisana). Jeśli w pierwszym terminie jest wpisana ocena "ndst" to bierzemy ją pod uwagę do obliczania średniej i ewentualnie ocenę pozytywną z drugiego terminu.
3. Oceny z wpisów warunkowych wliczamy do średniej w semestrze do którego warunek został przypisany.
4. Do średniej nie wliczamy ocen cząstkowych.
5. Jeżeli z przedmiotu występują dwie oceny (ndst i pozytywna) zwiększamy odpowiednio mianownik. W mianowniku jest liczba odpowiadającą liczbie wszystkich ocen.
6. Średnią ocen podawaną do stypendium rektora dla najlepszych studentów obliczamy w ten sam sposób.
7. Ocenę z WF wliczamy do średniej oceny.
...
"
W 3 semestrze mialem 2 niezdane przedmioty. Czyli wpisane dwie oceny ndst. Oba przedmioty były egzaminami. Zaliczone zostały na warunku przy pierwszym podejściu w 4 semestrze. Złożyłem wniosek o stypendium rektora po czym został odrzucony bo zabrakło kilku setnych. W dziekanacie okazało się, że biorą pod uwagę tylko jedną ocene ndst w przypadku niezaliczenia egzaminu w obu terminach, ale oceny z przedmiotu "Wychowanie fizyczne" oraz "Wychowanie fizyczne - basen" nie wliczają się do średniej, ponieważ nie mają przypisanych punktów ECTS. Po rozmowie w dziekanacie powiedziano mi, ze jezeli bardzo chce to mogą mi wliczyc ocenę "5" z WF, ale nie z basenu, przy czym wtedy wezma mi pod uwagę obie oceny niedostateczne z przedmiotow niezaliczonych w 3 semestrze, czyli dojda kolejne 2 oceny ndst oprocz jednej 5 z WF. Pani stwierdzila ze bardziej oplaca sie nam jak liczą srednia tylko z jednej oceny ndst jezeli oba terminy zistaly oblane i nie wliczaja WFu.

Czy to jest zgodne z informacją opublikowaną na stronie uczelni, którą zacytowałem? Z tego jak zrozumialem, wnioskuje ze jeżeli w obu terminach mam ocene ndst to biore tylko jedną ocene ndst do sredniej, ponieważ "ewentualnie" moge wliczyć ocene pozytywną, z reszta Pani w dziekanacie wyliczyla mi w ten sposób średnią. Co wiecej jest napisane, że ocena z WF wchodzi w skład... Co zrobić? Termin odwołania mija za 10 dni.

Może nie do końca jasno przedstawiłem, o co chodzi. Mamy takie oceny np.:
9961d1479047463-stypendium-przepisy-uczelni-oceny.jpg

Pracownik dziakanatu wyliczył średnią tylko z przedmiotów, które miały ECT, przy czym nie uwzględniał drugiej oceny "ndst" z Inżynierii. Czyli:
Semestr 1: (2+4+5+2)/4 = 3.25
Semestr 2: (3+5+5)/3= 4.33
Średnia z roku: 3.79

Jak widać pracownik dziekanatu nie uwzględniał oceny z 2 terminu, jeżeli również była niedostateczna. Uwzględniał jedynie ocenę pozytywną z 2 terminu. Kiedy zwróciłem uwagę na to, że WF jest wymieniony w dokumencie (link) w punkcie 7, to stwierdzono, że w takim razie tylko WF, a nie basen, chociaż zgodnie z regulaminem (link) zajęcia na basenie są częścią składową WF. Na dodatek powiedziano mi, że wtedy doliczą ocenę niedostateczną z 2 terminu i cytuję "więc lepiej chyba wam się opłaca nie mieć wliczanego tego WFu". W semestrze 1 były prowadzone jedynie zajęcia na pływalni, natomiast już w 2 doszła również sala, więc zniknęła dopiska basen.

Pozostała część zdania w punkcie 1 i 2 w dokumencie o wyliczaniu średniej wyklucza pierwszą. Najpierw jest informacja, że obie oceny bierzemy pod uwagę, a w drugiej części punktu mówi się, że "ewentualnie" pozytywną ocenę z 2 terminu.
Według mnie, powinny być uwzględnione również oceny z WF - basen oraz WF. Punkty w dokumencie o średniej są niejasno sformułowane i wymagają interpretacji, dlatego uważam, że na moją korzyść oceny niedostateczne z 2 terminu nie powinny być uwzględniane na podstawie punktu 1 oraz 2.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Flarde napisał:
Pracownik dziakanatu wyliczył średnią tylko z przedmiotów, które miały ECT, przy czym nie uwzględniał drugiej oceny "ndst" z Inżynierii. Czyli:
Semestr 1: (2+4+5+2)/4 = 3.25
Semestr 2: (3+5+5)/3= 4.33
Średnia z roku: 3.79

Przecież taka średnia jest zdecydowanie za niska na jakiekolwiek stypendium,
O co więc chodzi w temacie ?

Flarde napisał:
Według mnie, powinny być uwzględnione również oceny z WF - basen oraz WF. Punkty w dokumencie o średniej są niejasno sformułowane i wymagają interpretacji, dlatego uważam, że na moją korzyść oceny niedostateczne z 2 terminu nie powinny być uwzględniane na podstawie punktu 1 oraz 2.

takie pytania kieruj do działu dydaktyki/ kształcenia, bądź rzecznika praw studenta (jeśli macie ) na swojej uczelni.
Sposób wyliczania średniej jest indywidualną kwestią danej uczelni.

Teraz nie ma praktycznie już widełek ze średnią typu : 4,0-4,3 itd...
Jest ranking danego kierunku. I w efekcie na jednym kierunku ktoś ze średnią 5,0 ma najwyzsze stypendium a na drugim ze srednią 3,8 - bo to jest na tym kierunku najlepsza średnia. I nie dostaną wszyscy tylko procent studentów danego kierunku. Są szczegółowe regulaminy i wyliczenia i na tym sie wszytsko opiera.

karolla0905 napisał:
I nie dostaną wszyscy tylko procent studentów danego kierunku. Są szczegółowe regulaminy i wyliczenia i na tym sie wszytsko opiera.

tak 5 % lub 10 % najlepszych studentów kierunku, zależy jak rektor hajs rozdzieli,
u mnie na wydziale był próg 4.7 i raczej co roku taki próg był dokładnie.

w każdym bądź razie wątpie by średnia 3,75, czy jaką tam pytający ma kwalifikowała się na stypendium rektora.

myflowof_99 napisał:
tak 5 % lub 10 % najlepszych studentów kierunku, zależy jak rektor hajs rozdzieli,
u mnie na wydziale był próg 4.7 i raczej co roku taki próg był dokładnie.

w każdym bądź razie wątpie by średnia 3,75, czy jaką tam pytający ma kwalifikowała się na stypendium rektora.

Średnia kwalifikująca sie na stypendium rektora to 3.80 na naszym kierunku. W tym roku zmienili przepisy i oceny czastkowe się nie liczą, dlatego dużo osób utraciło prawo do stypendium. Do stypendium w tym roku zabralko mi 0.02 setne poniewaz nie miałem doliczonego WFu. Dokladnie 10% studentów może otrzymać stypendium rektora. Pytanie dotyczyło WFu, ale zgodnie z regulaminem na uczelni na ocene z WFu sklada sie ocena z sali i plywalni, a przedmiotu takiego jak WF - basen nie ma w programie nauczania, bo plywalnia jest ocena składową WFu. Chodziło mi o interpretacje przepisów. Punkt 1 i 2 moze być różnie interpretowany. WKS nie wliczał oceny ndst. z 2 terminu. Tak jak wspomniałem w dziekanacie powiedziano ze mogą wliczyć WF, ale nie basen, tylko wtedy doliczą też ocene ndst. z 2 terminu "bo tak jest w 1 punkcie, a slowo ewentualnie nie ma znaczenia"

Ostatnia edycja:
Lapiesz sie w tych 10% jak masz srednią 3,8?

karolla0905 napisał:
Lapiesz sie w tych 10% jak masz srednią 3,8?

Przez to, ze nie wliczono mi WFu nie. Odpisalem post wyzej po edycji. Powiedzieli, ze moga wliczyc WF, ale wtedy dolicza ocene ndst. z 2 terminu z innego przedmiotu, gdzie wczesniej nie brali tego pod uwage.

Ostatnia edycja:
A jakie są warunki uzyskania stypendium przewidziane regulaminem studiów na Twojej uczelni?
jaka to jest Uczelnia ?
Swoje pytanie skieruj do Działu Dydaktyki/ Kształcenia/ Spraw Studenckich - jakoś tak się to będzie nazywać na Twojej uczelni, chodzi mi o ten dział, który rozpatruje odwołania od rozstrzygnięć organów uczelni, oni Ci udzielą precyzyjnej odpowiedzi i dowiesz się, czy jest sens składać odwołanie. Polecam również dowiedzieć się w jaki sposób na innych Wydziałach obliczają średnią, czy również nie wliczają oceny z WF.
na mojej uczelni ocena z WF nie wliczała się do średniej

Znałam przypadek kolesia, który nie uzyskał stypendium, bo nie wliczyli mu do średniej ocen z lektoratów. Gdyby wliczyli je, to by pykło na stypendium rektora, a tak minimalnie brakło.
Zasada, że lektoraty nie wliczali do średniej obowiązywała jedynie na jego wydziale.
Oczywiście UKS odrzuciła odwołanie.
Skierował sprawę do WSA i wygrał, WSA uznał, że brak logicznych argumentów dla nieuwzględnienia ocen z lektoratów do średniej.
Uczelnia zlozyła skargę kasacyjną
Ale NSA odrzucił skargę kasacyjną.

Ostatecznie stypendium dostał, ale kosztowało go do mnóstwo nerwów i sprawa trwała 3 lata.

Do zasad wyliczania sredniej jest link w 2 poscie. Punkt 7 mowi o tym ze WF rowniez sie wlicza. Natomiast warunkiem z regulaminu jest ta średnia minimum 3.80 i łapanie sie w 10%, liczba punktow juz nie decyduje o wysokosci stypendium bo w tym roku wszyscy dostali tyle samo. Rok temu niestety mielismy progi. Malo osob dostalo i nawet z 3.80 mozna sie zalapac w tym roku.
@Akademia Morska w Gdyni

Czyli dobrze rozumiem, że zasada jest na Wydziale, że do średniej ocen wlicza się ocena z WF, a Tobie nie wliczyli wbrew przepisowi ?

myflowof_99 napisał:
Czyli dobrze rozumiem, że zasada jest na Wydziale, że do średniej ocen wlicza się ocena z WF, a Tobie nie wliczyli wbrew przepisowi ?
Nikomu nie wliczyli. W dziekanacie kierownik WKS stwierdzil, ze moze wliczyc mi WF, ale wtedy doliczy tez oceny ndst. z 2 terminu z innego przedmiotu, gdzie tego nie robili liczac srednia do decyzji. Stwierdzono ze bardziej nam sie oplaca jak nie licza WFu i ocen ndst z 2 terminu

Flarde napisał:
Nikomu nie wliczyli.

a to już nie Twój problem, i co sobie mówią baby w Dziekanacie.
Interesują Cię wyłącznie regulaminy i wszelkie przepisy Uczelniane oraz Wydziałowe dotyczace obliczania średniej ocen.
poszukaj dokładnie regulaminu (warunków stypendium) i powrzucaj.

#Punkt 7 tego regulaminu mówi, że "7. Ocenę z WF wliczamy do średniej oceny."

oceny != średniej
jakie więc oceny ? o jaką ocenę tu chodzi?

Nie bardzo rozumiem, dlaczego zasady obliczania średniej są odrębne dla studiowanego wydziału u Was, a nie jednolite dla całej uczelni?
u mnie okreslane one były regulaminem studiów i jednolite dla całej uczelni. do stypendium obowiązywała ta sama średnia, co potem do dyplomu

Ostatnia edycja:
1. Wydziałowe Obliczanie średniej
2. Uczelniane Regulamin
3. Uczelniane KRYTERIA OCENY MERYTORYCZNEJ WNIOSKÓW O PRZYZNANIE STYPENDIUM REKTORA DLA NAJLEPSZYCH STUDENTÓW
4. Program nauczania

Racja, pkt. 7 dokumentu nr. 1 mówi o ocenie, ale nie mam pojęcia jakiej.
Kierownik WKS powiedział, że oceny cząstkowe to te, które składają się na przedmiot czyli nie mają ECTS, nie liczą do średniej (pkt. 4 dokumentu nr. 1). WF nie ma ECTS, ale nie jest oceną cząstkową, bo nie skłąda się na żaden inny przedmiot, nie jest częścią składową przedmiotu, jak np. laboratorium bez ECTS z Przyrządów pomiarowych, które wchodzi w skład wykładu który ma punkty ECTS.
Z dokumentów wydziałowych (dokument. 1) wynika, że WF powinien się liczyć mimo, że nie ma ECTS ponieważ nie jest on oceną cząstkową, tak samo basen, ponieważ w programie nauczania nie ma podziału na WF i WF-basen (rozdział pierwszy dokumentu nr. 4)

@EDIT. Właśnie chyba mowa o tej średniej oceny na dyplom w punkcie 7. Dlatego kierownik WKS powiedział, że może uwzględnić mi WF, ale przy okazji zaniży mi średnią inną ndst z 2 terminu z innego przedmiotu. Chodzi mi wlaśnie o to, że nagle mogą doliczyć mi ten WF, ale interpretując inaczej pkt. 1 i 2 dokumentu nr. 1.

@EDIT2. Na stronie innych wydziałów podane są tylko linki do dokumentów uczelnianych, nie mają wrzuconych żadnych własnych przepisów liczenia średniej.

Ostatnia edycja:
przy dwóch ocenach niedostatecznych z przedmiotu można dostać stypendium za średnią?

fewa5 napisał:
przy dwóch ocenach niedostatecznych z przedmiotu można dostać stypendium za średnią?

Wrzucilem dokumenty w jednym z postow i tam jest opisane jak liczyc srednia. Mam duzo 4 i 5, dlatego z 2 ocenami ndst mam srednia lapiaca sie na stypendium, o ile wliczony zostanie WF, ktory nie jest ocena czastkowa i koncza sie zwliczeniem, wiec powinien sie wliczac na podstawie punktu 1 dokumentu o sredniej. W dokumencie pisze ze ocene za warunek wlicza sie do przypisanego semestru. Mialem 2 przedmioty niezaliczone w 3 sem, ale zaliczone w 4 na warunku. Przepisy dopuszczaja takie cos, o ile nie zostaje dlug punktowy na koniec roku. Ja zaliczylem to na warunku w 4 sem, wiec nie posiadam dlugu.

Ogolnie oceny z WF w sem 2,3,4 nie posiadaja punktow ECTS, a wedlug programu nauczania ich sumaryczna liczba powinna wynosic 2 z tego przedmiotu. Co ciekawsze w semestrze 3 i 4 zajecia prowadzone byly tylko na pływalni i w semestrze 3 przedmiot nazywa sie "Wychowanie fizyczne - basen", a w 4 juz "Wychowanie fizyczne".

Ostatnia edycja:
Powrót