Stypendium rektora- problemy, problemy

• Autor wątku Autor wątku Robcio23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robcio23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć,
właśnie jestem w trakcie składania wniosku o stypendium rektora. Łącznie do tego momentu naliczyłem 9 semestrów studiowania na różnych kierunkach.
Czy należy mi się stypendium skoro jest przyznawane za poprzedni rok czyli mój 8 i 9 semestr?

A może wpisując poprzedni, niedokończony kierunek pominąć jeden semestr?

Jeśli zamierzasz ubiegać się o stypendium na studiach pierwszego stopnia i rzeczywiście studiowałeś już 9 semestrów (liczonych zgodnie z art. 93 ust. 6 ustawy Prawo o Szkolnictwie Wyższym i Nauce), to możesz spotkać się z odmową. Wszystko zależy od tego jak Twoja uczelnia zinterpretuje zapisy ustawy.
Według interpretacji ministerstwa na studiach pierwszego stopnia student ma prawo do pobierania stypendium, jeśli jego czas studiowania nie przekracza 9 semestrów (oczywiście o ile w tym czasie nie uzyskał już jakiegoś dyplomu).
Jeśli otrzymasz decyzję odmowną, zawsze możesz się odwołać, najpierw do komisji odwoławczej, następnie do sądu. Obecnie brakuje orzeczeń sądów administracyjnych, które pomogłyby uczelniom obronić inne stanowisko, więc w swoich decyzjach Rektorzy/komisje stypendialne raczej będą ostrożni.
To za jakie osiągnięcia stypendium jest przyznawane nie ma znaczenia (równie dobrze absolwent mógłby się zgłosić po stypendium, bo na ostatnim roku miał wysoką średnią).
Pomijanie lub ukrywanie informacji na temat okresów studiowania zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem.
Jeśli moje założenia (bazuję tylko na tym co napisałeś), są błędne, popraw mnie proszę.

A jeżeli studiowałem 1 rok na kierunku ale w połowie 2 semestru zrezygnowałem i nie zaliczyłem tego semestru to on się wlicza?

Niestety ustawa mówi, że wlicza się każdy rozpoczęty semestr. To ile czasu miałeś na nim status studenta i czy został on zaliczony nie ma znaczenia.

Powrót