Stypendium rektora za wyniki w nauce

• Autor wątku Autor wątku adaaaaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adaaaaaa

Witam,
W zwiazku z tym, iż na moim kierunku na 3 roku pozostały dwie osoby(łącznie ze mną) z czego jedna przeniosła się na zaoczne postanowiłam napisać pismo z prośbą o możliwość zaliczenia dwóch sem. w jednym roku. Uczelnia wyraziła na to zgodne (z pewnoscia jest jej to na reke) nie informujac mnie o ewentualnym braku możliwości pobierania stypendium za wyniki w nauce. obecnie studiuje równocześnie na V i VI. Za V sem uzyskam średnią nie cale 5.0, VI sem też bedzie oscylował w tych granicach. W dziale stypendialnym dostałam informacje, iż:
-za Vsem. nie dostane stypendium, gdyż wypłacane jest ono za ostatni sem. nauki a ja bede już na VI
-za VI nie dostane teraz, ew. jesli bede kontynowac studia magisterskie.
Stąd rodzą się moje pytania:
1)Jeśli chodzę do pracy to wypłate dostaję za przepracowane dni czy jest to zaliczka, ze jesli przyjde w nastepnym msc to dostane?Analogia. Uczyłam się po to by dostac stypendium, a uczelnia poniekąd mnie szantażuje "bedziesz sie uczyc dalej to dostaniesz to co do Ciebie nalezy"
2)Na 6 sem bede zgodnie z wpisem w dziekanacie tydzień. Więc wiecej czasu uczeszczam na 5 zgodnie z datami.
3)Czy istnieje jakas mozliwość aby uzykac stypendium, czy rektor moze zrobic ew. nadzwyczajny przypadek. Może uda sie odzyskac stypendium choc z jednego z semestrów.

Studia to nie praca, a stypendium to nie wypłata.
adaaaaaa napisał:
Uczyłam się po to by dostac stypendium
Złe założenie, proponuję uczyć się po to, by zdobyć wiedzę.

Nie widzę tu pytania z zakresu prawa? Proponuję przeczytać dokładnie regulamin stypendialny Pani uczelni.

Tak na marginesie:
adaaaaaa napisał:
możliwość zaliczenia dwóch sem. w jednym roku
to chyba normalna sytuacja: 1 rok = 2 semestry.

adaaaaaa napisał:
obecnie studiuje równocześnie na V i VI [semestrze].
Studiuje Pani na V lub VI semestrze, co najwyżej realizuje Pani więcej zajęć.

źle napisałam:
-rok w semestr.
Wypłata była tylko przykładem. Co nie podlega wątpliwości, że trafnym. Jeśli mam taką możliwość uzyskania stypendium za wyniki w nauce to podnoszę sobie poprzeczkę ucząc się jak najlepiej by je uzyskać - stąd moje założenie.
W regulaminie mojej uczelni nie znalazłam informacji, która mnie dotyczy tj. rok w sem. Jak liczyć wtedy poszczególne semestry?

Obawiam się, że niewiele osób na forum zna regulamin Pani uczelni. Sam fakt zaliczania większej liczby zajęć w danym semestrze nie ma raczej znaczenia. Proszę jeszcze raz przeczytać moją ostatnią uwagę z postu #2.

Dla mojej uczelni ma, gdyż jak już napisałam stypendium naliczane jest za ostatni semestr. Do 25.01. V sem, od tej daty do końca semestru zimowego VI. Stąd uważają, że stypendium mi sie nie nalezy.
"Do średniej ocen, rozumianej jako średnia arytmetyczna, wlicza sie oceny uzyskane ze wszystkich zdawanych egzaminow oraz wszystkich uzyskanych zaliczen w semestrze studiów poprzedzających bezposrednio wystapienie z wnioskiem o przyznanie stypendium Rektora"
VI sem - "student, który ukonczył studia przed terminem okreslonym w planie studiów stypendia wyplaca sie za miesiac, w ktorym odbyl sie egzamin dyplomowy." Jak to w takim razie nalezy rozumieć? czy natomiast wyklucza mnie ten zapis - " O stypendium rektora dla najlepszych studentow moze ubiegac sie rowniez student pierwszego roku studiow drugiego stopnia rozpoczetych w terminie roku od ukonczenia studiow pierwszego stopnia"
Nastepne zapisy:
"W przypadku, gdy student posiada zgode na indywidualna organizacje studiow (choc mnie do konca ten zapis nie dotyczy) zaliczy w okresie semestru zimowego lub letniego przedmioty okreslone w planie studiow dla dwoch kolejnych semestrów nauki, podstawa obliczenia sredniej ocen sa oceny z przedmiotow ostatniego studiowanego i zaliczonego semestru"

Czy może Pani zacytować dokładnie ostatni przytoczony punkt regulaminu? Brak polskich znaków oraz błąd gramatyczny lub interpunkcyjny wskazują, iż punkt ten został przepisany, a nie skopiowany.

Rozumiem, że studiuje Pani obecnie na V semestrze, jeśli otrzymuje Pani teraz stypendium, to znaczy, że spełniła Pani określone regulaminem warunki, w tym uzyskała Pani wysoką średnią w semestrze IV.
Jeśli uzyska Pani odpowiednio wysoką średnią w semestrze V, to powinna Pani również w semestrze VI otrzymać stypendium, ale tylko do miesiąca złożenia egzaminu dyplomowego. Z postu #1 wywnioskowałem jednak, że może Pani zakończyć studia już na V semestrze (zakłądam, że mowa o studiach 3-letnich), więc w takiej sytuacji stypendium w semestrze VI nie przysługuje.

p_a_g napisał:
Do 25.01. V sem, od tej daty do końca semestru zimowego VI
rozumiem, że to też pomyłka? powinno być 'letniego'?

Ostatnia edycja:
"W przypadku, gdy student posiada zgodę na indywidualna organizacje studiów zaliczy w okresie semestru (zimowego lub letniego) przedmioty określone w planie studiów dla dwóch kolejnych semestrów nauki, podstawą obliczenia średniej ocen są oceny z przedmiotów ostatniego studiowanego i zaliczonego semestru".
Mowa o studiach pierwszego stopnia.
Obecnie jestem na V sem. O stypendium za ten okres można się ubiegać po jego zaliczeniu. Mam przyspieszony tryb studiów, więc równocześnie uczęszczam na sem.VI, gdzie również zaliczenie przypada na koniec tego semestru zimowego. W tym samym terminie koncze V i VI semestr. Dla mojej Uczelni wykladnikiem jest chronologia czyli uważają, iż za V mi sie nie nalezy bo wypłacają za poprzedni, a u mnie bedzie nim VI sem.[nie biora pod uwage, iż oba sem byly rownoczesnie studiowane]. Ponadto nie rozumiem ich tłumaczenia, że z dniem obrony tracę status studenta i to rownoczesnie mnie dyskwalifikuje z otrzymywania pomocy materialnej. Nie wiem czy nie powinni w tym wypadku wypłacić tego z góry?

Dalej brakuje polskich znaków i w zdaniu występuje błąd, co wskazuje iż nie pochodzi ono z regulaminu wyższej uczelni. Można je zinterpretować co najmniej na 2 sposoby.

Tak czy inaczej z postu #7 wynika, że stypendium się Pani nie należy.

adaaaaaa napisał:
Ponadto nie rozumiem ich tłumaczenia, że z dniem obrony tracę status studenta
Art. 167. ust. 2 Ustawy prawo o szkolnictwie wyższym

Ostatnia edycja:
Pochodzi ono z regulaminu - przepisane słowo w słowo. "W przypadku, gdy student posiada zgodę na indywidualną organizację studiów zaliczy w okresie semestru (zimowego lub letniego) przedmioty określone w planie studiów dla dwóch kolejnych semestrów nauki, podstawą obliczenia średniej ocen są oceny z przedmiotów ostatniego studiowanego i zaliczonego semestru"
Proszę nie wyrywać zdania z kontekstu. Czy jeśli udało by mi się uzyskać stypendium za V sem a stracę w wyniku obrony status czy muszą je wypłacić z góry?

adaaaaaa napisał:
Czy jeśli udało by mi się uzyskać stypendium za V sem a stracę w wyniku obrony status czy muszą je wypłacić z góry?
Nie. Żeby była jasność - zależy to od regulaminu, przymusu nie ma.

Już z samej nazwy stypendium: "Stypendium rektora dla najlepszych studentów" wynika, iż przysługuje ono jedynie studentom.

Ostatnia edycja:
czy w waszej uczelni stypendium jest wypłacane za średnia za semestr czy za rok?

za semestr. Natomiast studiowałam równocześnie na 5 i 6 semestrze. W ostatnim miesiącu tj styczeń przenieśli mnie na 6. W stypendialnym powiedzieli, że zgodnie z regulaminem wypłacają za ostatni semestr. Tłumaczyłam, że studiowałam przecież na 5 i 6 i to są ostatnie semestry. Natomiast kobieta wytłumaczyła, że teraz i tak się bronie i strace status studenta, więc stypendium mi juz nie przysługuje. Dopiero na uzupełniajacych ew.na innej uczelni,gdzie srednia liczona jest za rok moge uzyskac stypendium. Tak jest rzeczywiście?

adaaaaaa napisał:
Natomiast kobieta wytłumaczyła, że teraz i tak się bronie i strace status studenta, więc stypendium mi juz nie przysługuje. Dopiero na uzupełniajacych ew.na innej uczelni,gdzie srednia liczona jest za rok moge uzyskac stypendium. Tak jest rzeczywiście?

Tak. Aby pobierać stypendium trzeba studiować na tym samym lub kolejnym stopniu. Jeśli studia trwają 5 lat to nie można pobierać stypendium za wyniki z 5 roku.

Powrót