Stypendium socjalne a dochód utracony

• Autor wątku Autor wątku pofarbowana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pofarbowana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

od października planuję rozpocząć studia stacjonarne w innym mieście. Aktualnie pracuję, utrzymuję się sama, ale we wrześniu kończy mi się umowa o pracę z aktualnym pracodawcą. Chciałabym starać się o stypendium socjalne, żeby mieć za co żyć podczas studiów, wniosek miałby zostać złożony na podstawie dochodu utraconego. Proszę o informację, czy taki wniosek miałby w ogóle jakąś rację bytu, skoro dochód utracę tuż przed rozpoczęciem nauki czy raczej nie ma szans na jego otrzymanie?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Jeśli w momencie składania wniosku już nie będziesz pracowała na tej umowie to oczywiście będzie to dochód utracony. W przypadku gdyby ta umowa rozpoczęła się w tym roku i zakończyła przed złożeniem wniosku to nie musiałbyś nawet informować o takim dochodzie.
Do stypendium chcesz podawać się sama, bez rodziców?

Pracuję na tej umowie od 2012 roku, więc brak informacji na ten temat chyba odpada. W zasadzie aktualnie utrzymuję się sama, rodzice nie będą w stanie wspierać mnie finansowo, bo spłacają sporo kredytów i mimo tego, że na papierze nie mają najgorszych dochodów, to żyją dosyć skromnie, dlatego chciałabym starać się o stypendium. Oficjalne dochody nas wszystkich nie klasyfikowałyby mnie jednak do starania się o wsparcie socjalne, dlatego chciałam złożyć wniosek sama, tym bardziej, że oni nie utracili (i nie utracą w najbliższym czasie) swoich dochodów. Jakie dokumenty musiałabym w takim razie przedstawić Rektorowi Uczelni? Świadectwo pracy wystarczy czy potrzebowałabym czegoś jeszcze?

Co do dokumentów to każda uczelnia może wymagać nieco innych, więc radzę zapytać pracownika, który się stypendiami zajmuje.
Nie podawać rodziców można tylko w kilku przypadkach.
1. po ukończeniu 26 lat,
2. jeśli jest się w związku małżeńskim lub posiada się dziecko,
3. jeśli ma się stały dochód cały rok poprzedni (2013) i obecny do chwili złożenia wniosku w wysokości określonej ustawą (do 1 października to 850,20 zł jeśli dobrze pamiętam).
Jeśli nie spełniasz choć jednego z tych warunków musisz podać dochody swoich rodziców lub alimenty od nich ustanowione wyrokiem sądu albo ugodą zatwierdzoną przez sąd. Nikogo nie interesuje czy z rodzicami mieszkasz, czy wspierają Cię finansowo.

Dzięki za info, 850,20 zł to dolna czy górna granica możliwego do posiadania dochodu?
Mogłabyś wskazać mi jakąś drogę do znalezienia tej ustawy?

Do tej pory te 850,20 zł to był minimalny dochód netto, jaki student i/lub jego małżonek musiał posiadać, aby uznać go za samodzielnego finansowo i jednocześnie była to górna granica widełek, w których uczelnie mogły ustalać maksymalny dochód, przy którym student mógł otrzymywać stypendium socjalne.
Jeśli chodzi o Ustawę Prawo o Szkolnictwie Wyższym to pod tym linkiem znajdziesz najnowsze zmiany, które wejdą od 1 października:
http://orka.sejm.gov.pl/opinie7.nsf/nazwa/2085_u/$file/2085_u.pdf
Bo jeśli dobrze się orientuję to jeszcze nie ma aktualnej, jednolitej wersji.

Powrót