Stypendium socjalne , a samodzielność finansowa studenta

• Autor wątku Autor wątku anna_2203
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna_2203

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
spełniając warunki do stypendium socjalnego jako student samodzielny finansowo czy uczelnia ma prawo stawiać mnie przed ich progiem dochodowym skoro już muszę spełnić jeden według ustawy? Dodatkowo jestem w 7 msc ciąży i wiadomo nie mogę wprowadzić jeszcze swojego dziecka do mojego dochodu , a rodząc w grudniu nie będę mogła złożyć wniosku ponieważ uczelnia go nie przyjmie. Co robić ?

W stypendium socjalnym o to chodzi, że otrzymują je osoby nie przekraczające progu stypendialnego uczelni.
Skoro dziecko jeszcze się nie urodziło, to nie jest członkiem rodziny i nie możesz go podać.
Wniosek o stypendium można złożyć w każdym momencie roku akademickiego i uczelnia ma obowiązek go przyjąć. Zawsze można go wysłać pocztą (za potwierdzeniem odbioru)

Dobrze , skoro tak to jeżeli ustawa stawia warunek że w tym roku aby być samodzielnym finansowo student musi:
2) jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:
a) posiadał stałe źródło dochodów w ostatnim roku podatkowym,
b) posiada stałe źródło dochodów w roku bieżącym,
c) jego miesięczny dochód w okresach, o których mowa w lit. a i b, jest wyższy lub równy 1,15 sumy kwoty określonej w art. 5 ust. 1 i kwoty
określonej w art. 6 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych,
• od 01.10.2017 r. do 31.10.2017 r. – 930,35 zł.
• od 01.11.2017 r. – 1028,1 zł.

A próg uczelni wynosi 850 zł.
Więc jaka polityka ?

Samodzielność finansowa wpływa tylko i wyłącznie na określenie składu rodziny studenta. Dochód do samodzielności określa sztywno ustawa - obecnie tak jak napisałaś jest to 930,35 zł. Maksymalny dochód do stypendium socjalnego ustala uczelnia, w widełkach ustawowych (teraz od 668,20 zł do 1051,71 zł). Widełki te, jak widać, są tak ustalone, że ich minimum jest poniżej dochodu do samodzielności. Więc może się tak zdarzyć, że student samodzielny finansowo nie otrzyma stypendium socjalnego, bo uczelnia ustaliła dochód uprawniający do otrzymywania stypendium poniżej dochodu wymaganego do samodzielności.

Ostatnia edycja:
a jakie warunki spełniasz jako student niezależny finansowo?

Powrót