Stypendium socjalne i brak dochodów

• Autor wątku Autor wątku hikaru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hikaru

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Komisja stypendialna twierdzi, że nie mogę mieć zerowego dochodu za rok 2019. Dołączyłam wszystkie potrzebne dokumenty - ze skarbówki, o braku gruntów rolnych, braku pobierania świadczeń z MOPSu. Skończyłam 26 lat, więc prowadzę osobne gospodarstwo domowe bez podawania dochodów rodziców.
Jednak pracowniczka BOS nalega, bym wyjaśniła, z czego żyłam. Odpowiedziałam jej, że pożyczałam pieniądze na życie od znajomych, a matka sporadycznie robiła zakupy żywnościowe. I ta kazała napisać więc oświadczenie "świadoma odpowiedzialności karnej..." i wypisać dokładnie skąd ile itp.

Czy mogą ode mnie wymagać takich szczegółowych wyjaśnień? i czy powinnam takie coś wypisać?

W poprzednich latach wystarczyło zwykłe oświadczenie, że np wspomagał mnie finansowo chłopak i nie było żadnych problemów czy dodatkowych pytań. A teraz muszę wypisać, że np "W 2019 Pani Katarzyna W. pożyczyła mi kwotę 200zł" ? Pożyczenie pieniędzy od znajomych/rodziny to nie jest dochód, tylko pożyczka. Czy mogą chcieć policzyć te pożyczki jako dochód, by nie przyznać mi maksymalnej kwoty stypendium?

Nie tyle mogą, ale musza zapytać z czego student bez dochodu żyje.
Student z dochodem do 528 zł na osobę z automatu dostaje odmowę przyznania stypendium, jeśli nie przedstawia zaświadczenia z pomocy społecznej o sytuacji majątkowej i dochodowej. Ewentualnie można mu przyznać stypendium, o ile właśnie wyjaśni i udokumentuje z czego żyje. I o ile Rektor/komisja da wiarę tym wyjaśnieniom.

Powrót