Stypendium socjalne na rok akademicki 2009/2010

• Autor wątku Autor wątku anna65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem studentką II-go roku studiów stacjonarnych jak każdy student staram się o stypendium socjalne a zarazem wyżywieniowe!!! W roku akademickim 2008/2009 dochód nie mógł przekraczać 572zł na osobę w rodzinie, ale znalazłam stronę, w której pisze, że podwyższono stawkę z 572zł na 602zł, czy ta zmiana kryteriów obowiązuje na każdej uczelni czy nie????????:(

"Stypendium socjalne przyznawane jest studentowi znajdującemu się w trudnej sytuacji materialnej na jego wniosek złożony w uczelni.

Od dnia 1 listopada 2009 r. maksymalna wysokość dochodu uprawniająca do ubiegania się o stypendium socjalne, stypendium mieszkaniowe oraz stypendium na wyżywienie została podwyższona z 572 zł do 602 zł.

Powyższa zmiana oznacza, że próg dochodu uprawniający do otrzymania świadczenia socjalnego może być ustalony przez rektora w porozumieniu z uczelnianym organem samorządu studenckiego w granicach od 351 zł do 602 zł miesięcznie na osobę w rodzinie studenta, zgodnie z art. 179 ust. 3 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. Nr 164, poz. 1365, z późn. zm.)."

to jest kawałek tego artykułu!!! Podam jeszcze dokładny link do tej strony
http://www.studentnews.pl/serwis.php?s=152&pok=4288

Byłabym bardzo wdzięczna osobie, która chodź troszeczkę się na tym zna, gdyż mój dochód netto na osobę wynosi 582,20zł i nie wiem jak się do tego nastawić.Tyle problemu z tymi stypendiami i biegania po Urzędach żeby to wszytko załatwić:( Bardzo szkoda by było nie dostać, gdyż przekroczy 10zł!!!!! Proszę o normalne odpowiedzi ludzi poważnych!!! jestem nowa na forum i wybaczcie jak post jest źle umieszczony!!!!

Przpraszam iz wykorzystuje temat Twoj do pomocy sobie ale takze mam ten problem ze stypendium i robie to z nadzieja iz ruszy ten temat,co pomoze takze Tobie. Mam pytanie:

mieszkając z babcia i dziadkiem a bedac pod opieka mamy(opiekun prawny), przy podliczaniu dochodow czlonkow rodziny z wspolnego gospodarstwa domowego, musze umiescic dziadkow w raz z ich dochodami w wniosku?

Przegladalem inne forum tego typu i znalazlem to:

Przy ustalaniu wysokości dochodu uprawniającej studenta do ubiegania się o stypendium socjalne uwzględnia się dochody osiągane przez:

1) studenta,

2) małżonka studenta, a także będące na utrzymaniu studenta lub jego małżonka dzieci niepełnoletnie, dzieci pobierające naukę do 26 roku życia, a jeżeli 26 rok życia przypada w ostatnim roku studiów, do ich ukończenia, oraz dzieci niepełnosprawne bez względu na wiek,

3) rodziców, opiekunów prawnych, opiekunów faktycznych studenta i będące na ich utrzymaniu dzieci niepełnoletnie, dzieci pobierające naukę do 26 roku życia, a jeżeli 26 rok życia przypada w ostatnim roku studiów, do ich ukończenia, oraz dzieci niepełnosprawne bez względu na wiek.

Znaczy to ,ze nie musze sie martwic o dochody dziadkow, gdyz nie beda one wliczane?

Dochodty dziadków nie są brane pod uwagę, musisz przedstawić swoje dochody, matki no i jeszcze jest ojciec.

Jestem studentką II-go roku studiów stacjonarnych jak każdy student staram się o stypendium socjalne a zarazem wyżywieniowe!!! W roku akademickim 2008/2009 dochód nie mógł przekraczać 572zł na osobę w rodzinie, ale znalazłam stronę, w której pisze, że podwyższono stawkę z 572zł na 602zł, czy ta zmiana kryteriów obowiązuje na każdej uczelni czy nie????????

"Stypendium socjalne przyznawane jest studentowi znajdującemu się w trudnej sytuacji materialnej na jego wniosek złożony w uczelni.

Od dnia 1 listopada 2009 r. maksymalna wysokość dochodu uprawniająca do ubiegania się o stypendium socjalne, stypendium mieszkaniowe oraz stypendium na wyżywienie została podwyższona z 572 zł do 602 zł.

Powyższa zmiana oznacza, że próg dochodu uprawniający do otrzymania świadczenia socjalnego może być ustalony przez rektora w porozumieniu z uczelnianym organem samorządu studenckiego w granicach od 351 zł do 602 zł miesięcznie na osobę w rodzinie studenta, zgodnie z art. 179 ust. 3 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. Nr 164, poz. 1365, z późn. zm.)."

to jest kawałek tego artykułu!!! Podam jeszcze dokładny link do tej strony
http://www.studentnews.pl/serwis.php?s=152&pok=4288

Byłabym bardzo wdzięczna osobie, która chodź troszeczkę się na tym zna, gdyż mój dochód netto na osobę wynosi 582,20zł i nie wiem jak się do tego nastawić.Tyle problemu z tymi stypendiami i biegania po Urzędach żeby to wszytko załatwić Bardzo szkoda by było nie dostać, gdyż przekroczy 10zł!!!!! Proszę o normalne odpowiedzi ludzi poważnych!!! jestem nowa na forum i wybaczcie jak post jest źle umieszczony!!!!

Umieściłam ten post jeszcze raz, gdyż mam nadzieję, że ktoś odpisze!!! Czy kryterium an stypendium z 572zł na 602zł wchodzi do wszystkich uczelni wyższych??????

kwota 602 zł obowiązuje od 1 listopada, tylko że uczelnia nie musi podwyższyć kwoty dochodu. Jeśli jednak uczelnia go podwyższy to stypendium przy takim dochodzie będzie można uzyskac od 1.11

Przepraszam ale równiez chciałbym się wtrącić do powyższego tematu który jest nieco zbliżony do mojego problemu. A mianowicie: złozyłem podanie o stypendium socjalne na mojej uczelni, niestety mój dochód przekraczał próg o 30 zł dlatego też dowiedziałem się od osoby zatrudniającej moją matkę (tj dyrektor Szkoły Gimnazjalnej) iż matka otrzymała jednorazową zapomogę z racji choroby na refundację lekarstw i kwotę tę można zakwalifikować jako dochód utracony. Od dyrektora szkoły otrzymałem również zaświadczenie o wysokości tej kwoty i przeznaczeniu tej kwoty. Niestety dziekan mojej uczelni w niewiadomy sposób nie uznaje tejże kwoty i jej przeznaczenia jako dochód utracony. Może jest ktoś w stanie napisać czy to ja jestem w błędzie twierdząc że ta kwota kwalifikuje się do dochodu utraconego, czy może to dziekan ma rację i dlaczego. Jeśli ja mam racje to gdzie szukać potwierdzenia prawnego??
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
Marcin

a nie orietujesz się może jak to było w latach poprzednich? W zeszłym roku przedstwiłem zaświadczenie o nagrodzie dyrektora i to bez problemu wtedy przeszło jako dochód utracony? czy to rzeczywiście zmieniło sie teraz w porównaniu z latami poprzednimi?? czy wczesniej to było przeocznie ze strony dziekanatu?

to bylo przeoczenie, uzyskanie nagrody nie miesci sie w katalogu dochodow utraconych

Witam.
Mam takie pytanie. W zeszłym roku moja mama pracowała do końca sierpnia i z dniem 31 sierpnia skończyła pracę(była to umowa o pracę na czas określony). Oprócz tego od kilku lat jest na emeryturze i oczywiście jak pracowała, to dostawała emeryturę(nie w pełnej wysokości). I pani z mojej szkoły powiedziała, że ten dochód, który uzyskiwała z pracy nie można uznać jako dochód utracony. Czy tak jest na prawdę? Dodam, że w zeszłym roku miałam taką samą sytuację i można było to policzyć jako dochód utracony, ale ta Pani coś wspominała, że od tego roku zmieniły się przepisy. Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Mam także pytanie co do stypendium socjalnego i bardzo prosze odpowiedzcie mi... moja siostra ma 20 lat, pracuje i utrzymuje sie sama, ma zdolność finansowa i mieszka w innym mieście ale jest zameldowana w tym samym domu co ja i uczy sie zocznie w liceum dla dorosłych, w profesji... czy musze ja uwzglednić jako członka rodziny przy składaniu dokumentów o stypendium socjalne:?::-(

Powrót