Stypendium socjalne odmowa dochód za 2014, ur. dziecka 2015

• Autor wątku Autor wątku Danusia1992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Danusia1992

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Prowadzę gospodarstwo domowe z mężem i córką urodzoną w kwietniu 2015r.
Ubiegałam się o stypendium socjalne i dostałam odmowę. Jako powód podano za wysoki dochód na osobę ponieważ sytuacja finansowa brana jest z 2014r., a dziecko urodziłam dopiero w 2015. Dodam że w zeszłym roku analogicznie sytuację finansową brano z 2013, a wyszłam za mąż dopiero w 2014, jednak stypendium zostało mi przyznane. Tym bardziej wydaje mi się to dziwne. Na uczelni uzyskałam informację, że to zależy od komisji. Czy rzeczywiście tak jest, że "widzimisię" komisji ma decydujące znaczenie? Czy istnieją jakieś przepisy, które przewidują taką sytuację ?
Druga sprawa, mąż od 2014 prowadzi działalność gospodarczą, nie osiąga dochodów jednak wszystkie składki są płacone, we wniosku o stypendium wpisałam jego dochód jako zero. Czy miałam prawo wpisać wartą ujemną (opłacone składki społeczne i zdrowotne)?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Dochód jest liczony na podstawie 2014 roku (przy założeniu, że nie było zmian), natomiast skład rodziny powinien być brany na chwilę obecną. To nie zależy od komisji. Ustawa prawo o szkolnictwie wyższym określa skład rodziny i sposób liczenia dochodu (powołuję się w tym na ustawę o świadczeniach rodzinnych).

czyli jakie dochody osiągacie że są za wysokie?

fewa5 napisał:
czyli jakie dochody osiągacie że są za wysokie?

Licząc na dwie osoby jest to ok. 820zł, uwzględniając trzecią osobę (dziecko) ok. 550 zl na osobę.

Powrót