stypendium socjalne - odwolanie

• Autor wątku Autor wątku duffy20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

duffy20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mam pytanie dotyczące odwolania od stypendium. Otóż dostałam stypendium w wys 124 zł. Zdziwilam się, bo mamy niskie dochody i zawsze mialam o te 200 zł więcej. Rozmawialam z siostrą która studiuje na innej uczelni i ona dostala pelną kwotę jak to bylo rok wczesniej.
Okazalo się że moj tata rozlicza się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym. w wniosku do stypendium mialam zlozyc oswiadczenie rodzica o dochodach więc wpisalam te ktore byly na zasw z US. W rozmowie z siostrą wyszlo ze mialam napisac deklarowany dochod taty a nie ten ktory byl w zaswiadczeniu. czy mogę w związku z tym pisac odwolanie czy to po prostu moj bląd i nic nie da się z tym zrobic?

z gory dziekuje za odp

Czyli de facto nie należało ci się stypendium w pełnej kwocie?..
skoro podajesz deklarowaną kwotę, tak aby "pasowała".

Zresztą nie opisałaś szczegółowo stanu faktycznej. Czy ojciec jest jedynym, który osiąga przychody?

tak należało mi się ale niestety wychodzi na to ze nic z tego. Byłam dziś zapytać na uczelni w związku z tą sprawą ale nieuprzejma Pani powiadomiła mnie ze nie ma takiej możliwości zebym pisala odwolanie bo to moja wina. No fakt ale wczesniej tata nie pracowal wiec skladalam zaswiadczenie normalnie, teraz zalozyl dzialalnosc i nie wiedzialam ze są takie zasady ze trzeba wpisac deklarowaną kwotę która jest znacznie niższa..
przychody mial ojciec i siostra gdyz byla na stażu ale tylko w tamtym roku (teraz nie pracuje)..

Witam

Zapytam tutaj żeby nie zakładać nowego wątku. Z niezależnych ode mnie przyczyn nie zdążylem złożyć wniosku o stypendium w terminie wyznaczonym przez uczelnie i chciałem teraz złożyć i okazało sie że moge dopiero w lutym i stypendium otrzymam dopiero od następnego semestru. W jakiejs gazecie przeczytałem, że uczelnia ma obowiązek rozpatrzyć mo wniosek teraz i wypłacać stypendium od momentu przyznania. Czy to prawda?? Jeśli tak to jak mam im to udowodnić i do kogo się z tym zgłosić??

Z góry dzięki za odp

Witam. Mam problem dotyczący stypendium socjalnego. Otóż złożyłem wniosek o przyznanie stypendium do dziekanatu w terminie. Moja sytuacja rodzinna wygląda następująco moi rodzice są po rozwodzie a ja wraz z moją siostrą zostaliśmy pod opieką ojca. Matka zaś płaci na nas co miesiąc alimenty. Oprócz tego mój ojciec ma dwójkę dzieci z inną kobietą. Co za tym idzie wpisałem w liczbie rodzeństwa również mojego przyrodniego brata i siostrę gdyż mój ojciec łoży także na nie pieniądze co za tym idzie liczą się oni jak najbardziej do wyliczenia dochodu na osobę podczas procedury przyznawania stypendium. Pani w dziekanacie powiedziała że żeby ta dwójka mogła się liczyć muszę dodać także dochody ich matki. I tu pojawia się dla mnie problem ponieważ ta kobieta nie utrzymuje mnie ani naszej rodziny. Nie jest nową żoną mojego ojca i prawnie nic mnie z nią nie łączy. Przez wymysł pani z dziekanatu nie otrzymałem stypendium. Ponieważ przekroczyłem próg. Dodam że kiedy rok temu składałem wniosek, został zaakceptowany, przyrodnie rodzeństwo zostało "zaliczone", dochodów tej kobiety nie musiałem donosić a stypendium otrzymałem. Co więcej składając wniosek o kredyt studencki gdzie procedura jest podobna jak w przypadku stypendium socjalnego pani w banku powiedziała że jak najbardziej mogę dodać owe rodzeństwo bez dodawania dochodu ich matki (wystarczy dochód ojca) ponieważ nie ma żadnego przepisu który mówił by o tym że tak trzeba. Teraz pozostaję mi odwołanie się od decyzji Komisji i tu moje pytanie. Jak mam to opisać dokładnie ten przypadek. Ponieważ gdyby nie to na pewno otrzymałbym stypendium. Proszę o szybką odpowiedź.

Powrót