Stypendium socjalne - odwołanie

• Autor wątku Autor wątku vixen_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vixen_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich. Przedstawię sytuację, w której się znalazłam:
W roku 2013 rozpoczęłam studia w innym mieście. Przed złożeniem dokumentów na uniwersytecie musiałam upewnić się, że dostanę stypendium socjalne, ponieważ było ono mi niezbędne - jako, że rodzice byli przeciwni mojemu wyjazdowi - odmówili mi pomocy materialnej. Stypendium w roku 2013 dostałam - bez najmniejszego problemu, od początku października znalazłam również pracę, więc nie potrzebowałam ich pomocy. Dodam, że dochód wyniósł 600zł na osobę (próg w 2013 - 850). W tym roku również składałam dokumentację - i tu pojawia się problem. Dochód na osobę wyniósł około 800zł - wszystko za sprawą tego, iż:
Po pierwsze - wzrosła kwota z 1ha przeliczeniowego.
Mój tata jest rolnikiem ubezpieczonym w KRUSIE, posiada około 2ha przeliczeniowe. Mama pracuje na 3/4 etatu i zarabia najniższą krajową.
Po drugie: Próg w roku bieżącym wyniósł 750zł.
Pani, która obliczała dochód na osobę w mojej rodzinie obliczyła, że dochód mamy wyniósł ponad 1400zł miesięcznie za poprzedni rok (netto).
Mama - która jak wspominałam przeciwna była mojemu wyjazdowi na studia stwierdziła, że nie jest w stanie mi pomóc i jestem zmuszona wrócić do domu. Pracuję - moja miesięczna pensja wynosi około 600 zł miesięcznie.
Dziekan, z którym rozmawiałam stwierdził, że dochód "zwiększył się jedynie na papierku, a nie faktycznie" i poradził mi, żebym napisała odwołanie - szczegółowo opisując swoją sytuację.
Moje pytanie jest następujące - czy istnieje w ogóle jakakolwiek szansa, że takie odwołanie zostanie pozytywnie rozpatrzone? Czy składając odwołanie do prorektora powinnam przedstawić jakieś dokumenty?

Proszę o pomoc, jest to dla mnie sprawa nadrzędna i w dużym stopniu rzutująca na moją przyszłość.

Dziekan może mówić, ale dla organów kontrolnych ważne jest właśnie to co na papierku. Dochód wyliczany jest zgodnie z przedstawionymi dokumentami i tylko w taki sposób może być określany. Pismo z opisem sytuacji nic nie zmieni, bo komisja stypendialna nie może podjąć innej decyzji.

Powrót