Stypendium socjalne przed 1 października - bez OPS?

• Autor wątku Autor wątku realmz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

realmz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Cześć.

Aby nadać trochę kontekstu:

Ustawa z 16 kwietnia 2020 r. o szczególnych instrumentach wsparcia w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2, a konkretniej to art. 79 ust. 4 mówi:

Do dnia 30 września 2020 r. do wniosków o stypendium socjalne, o którym mowa w art. 86 ust. 1 pkt 1 ustawy
z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, nie stosuje się przepisów art. 88 ust. 4 i 5 tej ustawy.

Natomiast w skrócie art. 88 ust. 4 Konstytucji dla nauki, mówi o tym, że Rektor odmawia przyznania studentowi stypendium socjalnego, jeśli student nie dołączy zaświadczenia o sytuacji dochodowej/majątkowej z OPS.

Tutaj można o tym więcej poczytać: https://serwisy.gazetaprawna.pl/edu...zelnia-zaswiadczenie-z-pomocy-spolecznej.html

(Nie jest to reklama, ale uprzejmie proszę o usunięcie linka jeśli naraża to regulamin)

I teraz mój problem...

Można już elektronicznie wysyłać wnioski o stypendium socj. na najbliższy rok akademicki. Nie ma jeszcze 1 października, czyli, według mnie, rozporządzenie o braku obowiązku wysyłania zaświadczenia z OPS nadal obowiązuje. Zatem nie muszę dołączać takiego zaświadczenia, jeśli złożę przed październikiem.

Natomiast Uczelnia wydała studentom pewną instrukcję pomocniczą pomagającą składać elektroniczne wnioski o stypendium, i nie ma tam żadnej informacji o braku takiego obowiązku składania zaświadczenia OPS. Jest natomiast kilka razy informacja o obowiązku...

Czasu mało, a nie mogę tego skonsultować teraz z dziekanatem, bo jest weekend. Dlatego pytam tutaj.

Jak to widzicie? Pozdrawiam, dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Składając wniosek o stypendium na rok ak. 2020/2021 będziesz musiał takie zaświadczenie dostarczyć (jak nie teraz, to po 1 października poproszą Cię o uzupełnienie).
Chyba, że ministerstwo przedłuży zawieszenie tego obowiązku.

Powrót