Stypendium socjalne

• Autor wątku Autor wątku Flake
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Flake

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

Bardzo proszę o pomoc w interpretacji :

4. W ocenie MENiS źródło stałego dochodu oznacza nieprzerwane źródło dochodu przez 12 miesięcy ostatniego roku podatkowego. W przypadku podjęcia pracy przez studenta później niż w styczniu przy liczeniu miesięcznego dochodu studenta dochód z ostatniego roku podatkowego traktowany będzie jako dochód z 12 miesięcy.
Stałym źródłem dochodu może być:
- wynagrodzenie z tytułu umowy o pracę
- renta po zmarłym rodzicu
- renta inwalidzka
- alimenty
- cyklicznie zawierane umowy o zlecenia
- umowy cywilno – prawne (Np. o dzieło)
Ciężar udowodnienia posiadania stałego dochodu spoczywa na studencie.

5. Jeżeli student jest samodzielny finansowo do rodziny studenta należy zaliczyć: studenta, małżonka studenta, a także będące na utrzymaniu studenta lub jego małżonka dzieci niepełnoletnie, dzieci pobierające naukę do 26 roku życia, a jeżeli 26 rok życia przypada w ostatnim roku studiów, do ich ukończenia, oraz dzieci niepełnosprawne bez względu na wiek.

6. Student, który jest samodzielny finansowo lub jego małżonek jest samodzielny finansowo, może otrzymać stypendium na podstawie swoich dochodów i dochodów współmałżonka, nie podając dochodów swoich rodziców.
Student, który jest samodzielny finansowo lub jego małżonek jest samodzielny finansowo, może też wpisać do wniosku o stypendium swych rodziców i uczące się rodzeństwo do 26 roku życia, ale tylko wtedy gdy jest zameldowany razem z rodzicami i rodzeństwem (przedstawi zaświadczenie o wspólnym z nimi zameldowaniu) oraz złoży oświadczenie o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa domowego z rodzicami.

7. Jeżeli student nie jest samodzielny finansowo do rodziny studenta należy zaliczyć: studenta, rodziców studenta, opiekunów prawnych, opiekunów faktycznych studenta i będące na ich utrzymaniu dzieci niepełnoletnie (rodzeństwo studenta), dzieci pobierające naukę do 26 roku życia, a jeżeli 26 rok życia przypada w ostatnim roku studiów, do ich ukończenia oraz dzieci niepełnosprawne bez względu na wiek.

8. Student, który założył swoją rodzinę i nie jest samodzielny finansowo, a współmałżonek również nie jest samodzielny finansowo może otrzymać stypendium socjalne na podstawie dochodów swoich rodziców, które ma obowiązek udokumentować. Jeżeli student posiada dziecko na swoim utrzymaniu, to dziecko można zaliczyć do wspólnego gospodarstwa rodziców studenta. Do wspólnego gospodarstwa nie wlicza się współmałżonka studenta.

Jeśli pracowałem przez okres dwóch miesięcy za granicą, posiadam umowę z tamtego okresu, ale mieszkam z rodzicami , to należy mi się stypendium, czy nie ?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

a po co cytujesz te wszystkie przepisy? na pewno nie jestes samodzielny prz4ez to że pracowałes przez 2 miesiące za granicą, jesteś niesamodzielny i podanie składasz razem z dochodami rodziców

Mam pytanie na podstawie tych samych przepisów co poprzednik.

Mam 19 lat, jestem studentem I roku. Nie pracuję. Czy otrzymując co miesiąc rentę po zmarłej mamie w wysokości ok. 450 zł mogę być uznany za studenta samodzielnego finansowo?

Przy samodzielności finansowej to chyba nie ma znaczenia, ale szukając głębiej, ten przepis, a dokładniej punkt 3, prawdopodobnie mnie dyskwalifikuje:

Student spełnia kryterium samodzielności finansowej, w przypadku gdy:
1. posiada stałe źródło dochodów w ostatnim roku podatkowym,
2. posiada stałe źródło dochodów w roku bieżącym,
3. jego miesięczny dochód w ostatnim roku podatkowym i w bieżącym roku podatkowym nie był mniejszy niż 850,20 zł netto,
4. nie złożył oświadczenia o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa z rodzicami lub jednym z nich.
Powyższe kryteria muszą być spełnione łącznie!

Normalne stypendium mi nie przysługuje, gdyż wliczając moją rentę oraz dochody ojca, dochód na osobę wynosi 880 zł.

Powrót