stypendium socjalne

• Autor wątku Autor wątku ania381
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania381

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Moja sprawa wygląda Tak:
dostałam sie na studia w innym mieście i będę starała się o stypendium socjalne,ale problem tkwi w tym, że nie wiem czy mi przysługuje ponieważ jestem zameldowana tymczasowo u swojego chłopaka, ( stały meldunek mam w swoim rodzinnym).
we wniosku mam wypisać rodzine jako chłopaka i jego rodzinę czy wypisać moją z którą narazie nie mieszkam ?
dodam tylko że mój chłopak i jego brat studiował i dostawali stypendia ( więc ja pewnie też )
ale jeśli miałabym wypisać rodzinę prawną to raczej marne szanse bo gospodarstwo jest duże .. ( co z tego że jest przepisane na mojego brata i nie mam do niego żadnych praw), z przeliczeniowych hektarów przekraczam próg.

Wpisujesz swoich rodziców (chyba, że masz od nich alimenty) i rodzeństwo niepełnoletnie, albo uczące się do 26 roku życia. To z kim mieszkasz nie ma znaczenia

ale z urzędu gminy bierze sie " spis" wszystkich domowników aktualnego adresu zamieszkania oraz coś tam z urzędu skarbowego o dochodach więc może jednak.... / ?

Członkowie rodziny, których student wpisuje do wniosku są wymienieni w ustawie Prawo o Szkolnictwie Wyższym (art. 179 ust. 4). Nikt spoza tej listy nie może być brany pod uwagę. Zameldowanie nie ma tu nic do rzeczy

według twojego toku myślenia najlepiej byłoby przemeldować się do rodziny o bardzo niskich dochodach i stypendium samo wpadnie do kieszeni

Powrót