Stypendium szkoleniowe za niepełny miesiąc szkolenia.

• Autor wątku Autor wątku MajkiMajk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MajkiMajk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.
Przybywam z zapytaniem dosyć mnie nurtującym - na jakiej zasadzie liczone jest stypendium szkoleniowe za niepełny miesiąc szkolenia? Szkolenie zaczęło się 28.09 i zakończyło 23.11. Właśnie przyszedł przelew za miesiąc 11.15 w wysokości 680.60zł. Czy jest ktoś na tyle uprzejmy poinformować mnie na jakiej zasadzie liczone mogło być stypendium wypłacone za ten miesiąc? Ja przyjąłem, że będzie to 23/30 x 997.40zł, a jednak takie liczenie nie pasuje - dodam tylko, że na szkolenie wysłano nas 4 z tego PUPu i każdy dostał taką kwotę.
Z góry dziękuje za odpowiedzi

W trakcie odbywania szkolenia stypendium płacone jest za liczbę godzin.
Pełna kwota to 997,40 brutto przy 150 i więcej godzin. Jeżeli liczba godzin była mniejsza to wg wzoru:

(997,40:150)x liczba godzin = X brutoo

Wysokość stypendium wynosi miesięcznie 120% zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1, jeżeli miesięczny wymiar godzin szkolenia wynosi co najmniej 150 godzin; w przypadku niższego miesięcznego wymiaru godzin szkolenia wysokość stypendium ustala się proporcjonalnie, z tym że stypendium nie może być niższe niż 20% zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1.

Tą podstawę prawną znam przy czym żadna liczba godzin nie odpowiada tej kwocie (680.60zł) więc kwestia proporcjonalności wynikająca z ilości godzin szkoleniowych nijak nie pasuje.

Czy podajesz kwotę brutto?

Czy znasz liczbę godz. na szkoleniu?

Owszem jest to kwota brutto. Niestety nie posiadam już harmonogramu, ale użyłem tego kalkulatora (jest to strona urzędu pracy - co prawda nie mojego, ale powinno się to pokrywać z rzeczywistością, bo przepisy są takie same co do stypendiów szkoleniowych):
Kalkulator stypendium szkoleniowego - Powiatowy Urząd Pracy w Brzesku - oferty pracy, staże, dofinansowania dla pracodawców.
Wynika z niego, że przy 102 i 103 godzinach kwota się nie pokrywa, przy innych była wyższa, a połówek godzin nie było na szkoleniu.

Pierwszy raz widzę kalkulator aczkolwiek wylicza on dość poprawnie.

Sprawę należy wyjaśniać bezpośrednio w swoim PUP.
Poprosić o kartę wypłat, gdzie jest wszystko dokładnie rozpisane.

Zapytaj w swoim urzędzie o liczbę godzin za poszczególne miesiące wtedy na pewno wszystko się wyjaśni.

Powrót