Stypendium z tytułu kontynuowania nauki - dochód na osobę a alimenty

• Autor wątku Autor wątku nielka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nielka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Mam jedno pytanie dot. Stypendium z tytułu kontynuowania nauki z PUP, a konkretnie obliczania dochodu na osobę.

Ja nie pracuję, partner pracuje na umowę o pracę za najniższą krajową + płaci co miesiąc 500zł. alimentów zasądzonych przez sąd na swoją córkę. Powiedziano mi że przy wyliczaniu dochodu na osobę odejmuje się alimenty ale czy to dotyczy tylko osób spoza rodziny czy również w rodzinie?
Jednym słowem czy mogę odjąć te 500zł. alimentów od dochodu czy nie?

Pozdrawiam

Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć na pytanie?

Zgodnie z art. 55 ust. 3 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy "Stypendium przysługuje pod warunkiem nieprzekroczenia wysokości dochodu na osobę w rodzinie w rozumieniu przepisów o pomocy społecznej, uprawniającego do świadczeń z pomocy społecznej."
Natomiast art. 8 ust. 3 ustawy z dnia 12.03.2004 r. o pomocy społecznej mówi, że: "Za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pomniejszoną o (...) kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób. " Zatem o ile stanowicie "rodzinę" w rozumieniu przepisów ww. ustawy (rodzina – osoby spokrewnione lub niespokrewnione pozostające w faktycznym związku, wspólnie zamieszkujące i gospodarujące), to alimenty odliczasz.

Powrót