Stypendium za kontynułowanie nauki z up

• Autor wątku Autor wątku kurczakfr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurczakfr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mam takie pytanie odnośnie stypendia za kontynułowanie nauki z Urzędu Pracy. W październiki 2008r rozpoczęłam zaoczne studia. W marcu 2009 złożyłam wniosek o przyznanie stypendium, gdyż wcześniej mój dochód przekrczał określoną kwotę pozwalającą otrzymać stypendium. Pod koniec marca otrzymałam piosmo z UP iż "sprawa wniosku o przyznanie stypendium z tytułu podjęcia dalszej nauki - z uwagi na brak przepisu wykonawczego do ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy określającego sposób finansowania stypendiów - nie zostanie załatwiona w ustawowym terminie 30 dni". Następnie na początku maja dostałam decyzje o odmowie przyznania stypendium. W uzasadnieniu napisano : " Nie spełnia pani kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, dochód na członka rodziny przekraczał kwote uprawnioną do świadczeń z pomocy społecznej do stycznia 2009 roku". Dodam, że jestem osobą samotnie gospodarującą a mój miesieczny dochód od lutego wynosi 0 zł. Przy składaniu wnosku kazano mi napisać oświadczenie iż nie będę sie starać o pieniądze za wcześniejsze miesiace za względu że mój dochód był wyższy niż ustalony. Złożyłam odwołanie od tej decyzji 8 maja i do tej pory nie otrzymałam odpowiedzi. Jak długo organ odwoławczy może rozpatrywać sprawe i jakie mam szanse na otrzymanie stypendium??? Co o tym myślicie? Dla mnie jest to chore. Dodam iż w ustawie ( art.73 ust.5 ww.ustawy ) napisane jest iż " osoba (...) w przypadku osiągnięcia przychodu przekraczającego połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę miesięczna, posiada prawo do stypendium na czas skrócony o okres pobieranego wcześniej świadczenia". Z góry dziękuję za odpowiedź!

Ah tak! Jaki matołek ze mnie:D

Powrót