Stypendium za kontynuowanie nauki

• Autor wątku Autor wątku WeraB31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WeraB31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,

wcześniej nikt nie odpowiedział na moje pytanie, sformułuję je więc inaczej.

Czy PUP z ramienia Starosty może narzucić na bezrobotnych dodatkowe obostrzenia dotyczące uzyskiwania stypendium za kontynuowanie nauki niż te, podane w ustawie?

Na stronie mojego PUP wisi info, że od 1.01. 2014 roku UP nie wydaje stypendiów za kontynuowanie nauki. Ja otrzymałam je na koniec września 2013 i mogę teraz starać się o jego kontynuację. Zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach ryku pracy kontynuacja stypendium przysługuje mi, gdy w dalszym ciągu się uczę i spełniam dalej kryterium dochodowe uprawniające mnie do uzyskiwania stypendium (art. 55 w/w ustawy). Zgodnie z jakimś regulaminem PUP, którego nie mogę nigdzie dostać i nie jest dostepny na stronie, a żaden pracownik mi go nie chce udostępnić napisane jest (tak mam w decyzji odmownej), że przedłużenie stypendium nalezy się osobom o średniej 4,8 nauki oraz tym, których kierunek kształcenia ma odniesienie w zatrudnieniu na lokalnym rynku pracy.

Czy takie dodatkowe obostrzenia są zgodne z prawem?

Przede wszystkim stypendium z tytułu kontynuowania nauki jest świadczeniem fakultatywnym, a nie obligatoryjnym, co czym świadczy sformułowanie w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, że "starosta, na wniosek bezrobotnego, może przyznać stypendium..." - art. 55 ww. ustawy. Zatem PUP nie ma obowiązku go bezwzględnie realizować.
Skoro Twój PUP oficjalnie poinformował na stronie internetowej, że w roku 2014 nie ma możliwości finansowania tego typu świadczenia, to najwidoczniej środki finansowe nie zostały na ten cel zabezpieczone w roku bieżącym.
I to podejrzewam jest główny powód odmowy przyznania Ci kontynuacji stypendium.

WeraB31 napisał:
kontynuacja stypendium przysługuje mi, gdy w dalszym ciągu się uczę i spełniam dalej kryterium dochodowe uprawniające mnie do uzyskiwania stypendium (art. 55 w/w ustawy).
No właśnie w art. 55 ust 2 ww. ustawy jest napisane: "Starosta może podjąć decyzję o kontynuacji wypłacania stypendium do ukończenia nauki zgodnie z programem nauczania." Może, czyli nie musi. A stan środków finansowych będących w dyspozycji PUP ma tutaj znaczenie kluczowe.

Ostatnia edycja:
Rozumiem, czy nie powinien jednak w uzasadnieniu decyzji poinformować, że fakt braku środków jest przyczyną odmowy? A nie dwukrotnie zrzucanie winy na mnie, gdie za pierwszym razem podano, że to z powodu przerwania nauki. Od tej decyzji się odwołałam i została uchylona. Teraz dostaję info, że to z tego powodu, że nie mam średniej min. 4,8 , a taką o dziwo uzyskałam.

Jak Pani uważa?

Jak najbardziej. Uzasadnienie decyzji faktycznie budzi wątpliwości zwłaszcza, że tak jak napisałaś nie miałaś możliwości zapoznania się z regulaminem, na który się PUP powołuje.
Poza tym ograniczone środki finansowe, to tylko moje domysły, ale wywnioskowałam to z informacji zamieszczonej przez PUP o nierealizowaniu w roku bieżącym tego typu świadczenia. Tym bardziej dziwi mnie powołanie się w uzasadnieniu na wewnętrzne kryteria, do których nikt z zewnątrz nie ma dostępu.
Czy masz możliwość załączenia skanu/zdjeć decyzji PUP?
Być może coś uda mi się podpowiedzieć, ale muszę dokładnie poznać podstawę prawną i treść uzasadnienia. Oczywiście zakryj wszelkie dane osobowe i nazwy własne.

Nie mam skanera ani nie mam możliwości zrobienia zdjęcia ale wieczorem przepiszę dokładnie treść tej decyzji. Teoretycznie powinnam także spełniać warunek jakim jest dostosowanie zdobywanego zawodu do zapotrzebowania lokalnego rynku pracy. Uczę się administracji, a to w moim lokalnym regionie jest do potwierdzenia, ponieważ w samym UP znalazłam dzisiaj kilka ofert pracy pracownika biurowego z wymaganym wykształceniem technicznym kierunkowym.

To że spełniasz warunki, może nie wystarczyć. Z jakiegoś powodu PUP zdecydował, że w tym roku nie finansuje tego rodzaju świadczenia. Poprosiłam Cię o przytoczenie treści decyzji, aby sprawdzić czy jest wskazana właściwa podstawa prawna i czy nie ma błędów formalnych. Jeśli pod względem formalno-prawnym wszystko okaże się w porządku, to nie widzę szans na wywalczenie dalszego stypendium.
WeraB31 napisał:
Uczę się administracji, a to w moim lokalnym regionie jest do potwierdzenia, ponieważ w samym UP znalazłam dzisiaj kilka ofert pracy pracownika biurowego z wymaganym wykształceniem technicznym kierunkowym.
Administracja nie jest kierunkiem technicznym.

Ostatnia edycja:
Może źle się wyraziłam- uczę się w technikum administracji i to jest minimalne wykształcenie wymagany w dużej ilości ogłoszeń o pracę, nawet w PUP.

Treść decyzji, jaką otrzymałam:

Starosta......
Sygnatura: ......

DECYZJA​

Na podstawie art. 9 ust. 1 pkt 14 lit. b, w związku z art. 55 ust. 1 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (tekst jednolity Dz. U. z 2013 r., poz. 674 ze zmianami) oraz art. 104 KPA, po rozpatrzeniu sprawy utraty prawa do stypendium przez Panią ........... , zamieszkałą ...........

orzekam o utracie przez Panią prawa do stypendium z dniem 28.09.2014.

UZASADNIENIE​

Pani ......... zarejestrowała się jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku dla bezrobotnych w dniu 02.04.2013 roku. Z decyzji Starosty ..... z dnia 28.10.2013 nr. .......... wynika, iż przyznano Pani zgodnie z art. 55 ww ustawy prawo do stypendium z tytułu podjęcia dalszej nauki od dnia 28.09.2013 roku w wysokości 100% zasiłku dla bezrobotnych wypłacane przez okres 12 miesięcy od dnia rozpoczęcia nauki. Stypendium przysługuje pod warunkiem nieprzekraczania wysokości dochodu w rodzinie w rozumieniu przepisów o pomocy społecznej uprawniającego do świadczeń z pomocy społecznej.
Zgodnie z art. 55 ust. 1. ww ustawy w dniu 28.09.2014 upłynął okres 12 miesięcy pobierania stypendium z tytułu odbywania nauki w szkole ponadpodstawowej dla dorosłych i orzeczono o utracie prawa do stypendium.

W myśl art. 55 ust 2 Starosta może podjąć decyzję o kontynuacji wypłacania stypendium do ukończenia nauki zgodnie z harmonogramem nauczania, o ile spełnione są pozostałe warunki zawarte w ww. ustawie:
- nieprzekraczanie wysokości dochodu na osobę w rodzinie w rozumieniu przepisów o pomocy społecznej, uprawniającego do świadczeń z pomocy społecznej,
- podstawą wypłaty stypendium jest zaświadczenie albo oświadczenie składane przez bezrobotnego stwierdzające podjęcie lub kontynuowanie nauki.

Jednakże regulamin PUP w .... z dnia 01.02.2013 roku w sprawie przyznania stypendium dla osób bezrobotnych kontynuujących naukę określa, iż Starosta może podjąć decyzję o kontynuacji wypłacania stypendium do ukończenia nauki zgodnie z programem nauczania wyłącznie pod warunkiem spełnienia przez osobę bezrobotną dodatkowych kryteriów.

Są to:
- uzyskanie średniej ocen min. 4,8,
- kształcenie w zawodzie mającym odniesienie w zatrudnieniu na lokalnym rynku pracy.
Dopiero w sytuacji, gdy zostaną spełnione kryteria określone przez ww. regulamin, wniosek o kontynuację wypłaty stypendium będzie podlegał dalszemu rozpatrzeniu.

Od niniejszej decyzji przysługuje Pani odwołanie do Wojewody ..... wniesione za pośrednictwem PUP w ..... w terminie 14 dni od dnia jej doręczenia.

I teraz tak:
- mój dochód na osobę w rodzinie to niecałe 390 zł/ osobę,
- kontynuuję naukę,
- moja średnia to 4,95,
- ostatni argument również jestem w stanie obronić przedstawiając wybrane oferty pracy z rynku lokalnego.

Poniżej link do strony mojego PUP, na którym wisi info, że stypendia nie będą wypłacane. Na dole strony jest odnośnik do regulaminu, którego nie ma. Pracownicy PUP z uporem maniaka jednak odsyłają mnie do strony internetowej, bo podobno regulamin tutaj jest.

Powiatowy Urząd Pracy w Nysie - oferty pracy, szkolenia, dotacje

Nieco inaczej wcześniej przedstawiłaś sytuację, więc i ja zweryfikowałam swoją opinię.
Przykro mi, ale nie dostrzegam tu żadnych nieprawidłowości.
Twój PUP w decyzji powołuje się na regulamin, który ma zastosowanie wobec wszystkich osób bezrobotnych zarejestrowanych w danym PUP. Wprowadzanie dodatkowych regulacji przyznawania świadczenia (poza stricte ustawowymi) nie jest niezgodne z prawem, jeśli prowadzą do wydatkowania środków publicznych zgodnie zasadami określonymi w ustawie o finansach publicznych. Regulamin ten ma na celu usystematyzowanie przyznawania wsparcia finansowego uzdolnionym bezrobotnym, których sytuacja materialna jest trudna (stąd wymogi dotycz. średniej ocen czy kryterium dochodowe). W przeciwnym wypadku, większość ubiegałaby się o świadczenie, a PUP musiałby je finansować każdemu, kto o to by wystąpił, a niestety nasze finanse publiczne to nie jest studnia bez dna.

Jednak kluczowym aspektem w tej konkretnej sytuacji jest to, że PUP od 01 stycznia 2014r. nie w ogóle realizuje takiego świadczenia. Informacja ta została podana do wiadomości publicznej, więc wszystko jest w porządku. W mojej ocenie nie popełniono tutaj żadnego błędu formalno-prawnego, więc i nie ma się czego "uczepić" składając odwołanie od decyzji (do którego masz oczywiście prawo).

Jedynym mankamentem jest to, że na stronie Twojego PUP regulamin faktycznie się nie otwiera, choć jest to problem techniczny (błąd na stronie), którego najwidoczniej odpowiednio nie dopilnował administrator strony. PUP ma natomiast obowiązek w każdej chwili udostępnić Tobie czy komukolwiek innemu w/w regulamin, aby można było zapoznać się z jego treścią... i zapewne to zrobi, jeśli wystąpisz z takim wnioskiem. Możesz ewentualnie złożyć na ręce kierownik jednostki skargę na nie działający link, do którego zostałaś odesłana.

Podsumowując, tak jak już wcześniej podejrzewałam nie przyznano Ci kontynuacji świadczenia, bo po prostu nie ma na to pieniędzy. Informacja o wstrzymaniu realizacji tego świadczenia została upubliczniona, nie ma żadnych innych uchybień, więc szanse na wyegzekwowanie kontynuacji stypendium są praktycznie zerowe.

Ostatnia edycja:
Rozumiem. Jednakże jak rozumiem mam prawo do odwołania się od tej decyzji, prawda? Spróbuję, może mi się uda. Nie zaszkodzi mi bynajmniej spróbowanie.

Dziękuję za poradę.

Tak, oczywiście. Na złożenie odwołania masz 14 dni od doręczenia Ci decyzji. Odwołanie składasz do organu wyższej instancji (wojewody) za pośrednictwem organu, który decyzję wydał (PUP).

Witam. Moja córka skończyła w czerwcu br. studia i do chwili obecnej jest osobą bezrobotną zarejestrowaną w PUP. W czasie studiów podjęła studia podyplomowe, które kończą się w 2015 r. Zwróciła się do PUP o stypendium dla bezrobotnych tj. 20 % zasiłku dla bezrobotnych. Pani w urzędzie powiedziała, że taki zasiłek się nie należy chyba,że znajdzie pracodawcę, który ją po tych studiach zatrudni. Jak to jest faktycznie może ktoś mi to wyjaśni.
Alicja

Wymóg zatrudnienia/pracy zarobkowej nie wynika wprost z ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy... tak jak i zresztą w przypadku wielu innych form aktywizacji bezrobotnych. Wynika natomiast z zasad wymienionych w art. 44 ust. 3 Ustawy z dnia 27.08.2009 r. o finansach publicznych:
"Wydatki publiczne powinny być dokonywane:
1) w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasad:
a) uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakładów,
b) optymalnego doboru metod i środków służących osiągnięciu założonych
celów(...)"

Aby zaangażować środki publiczne na pokrycie kosztów studiów podyplomowych oraz wypłatę stypendium dla córki, PUP musi mieć jakiś "punkt zaczepienia" czyli gwarancję, że po tym czasie bezrobotny, które takie wsparcie otrzyma nie będzie nadal na "utrzymaniu" PUP, a właściwie społeczeństwa.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Moja córka gotowa jest podjąć pracę w każdej chwili , wysyła cv ale niestety głównym argumentem w dostaniu pracy jest min. 1 rok doświadczenia. A gdzie ma je niby zdobyć.

Niestety, gotowość do pracy w tej sytuacji to za mało. Poza tym PUP praktycznie przy zastosowaniu każdej formy wsparcia będzie wymagał gwarancji zatrudnienia. Czy córka zastanawiała się nad odbyciem stażu albo stażu w ramach bonu stażowego, gdzie pracodawca ma dodatkową korzyść finansową? Oczywiście możliwe do zastosowania formy aktywizacji zawodowej zależą od rodzaju profilu pomocy ustalonego dla danej osoby.

Oczywiście,że moja córka gotowa jest podjąć staż, ale w naszym mieście niby nikt nie zgłasza zapotrzebowania na osoby z jej wykształceniem ( zarządzanie i inżynieria produkcji ) a podobno pieniądze na staż w tym roku się skończyły.

Może nie trzeba się ograniczać tylko do swojego miasta?

No niestety, zbliża się koniec roku budżetowego, także wyczerpanie limitu funduszy na rzecz aktywizacji jest zjawiskiem powszechnym. Skoro są takie trudności ze znalezieniem pracy w wyuczonym zawodzie może warto wykorzystać ten czas i na własną rękę spróbować wyszukać pracodawcę, który byłby zainteresowany zorganizowaniem stażu. Proszę mi wierzyć rynek pracy jest brutalny i jeśli córka bierze pod uwagę podjęcie pracy w wyuczonym zawodzie, to ograniczanie się do poszukiwania jej tylko do własnego miasta, gdzie jak sama Pani napisała, że nie ma zapotrzebowania na pracowników z takim wykształceniem, nie rokuje dobrze.
Polecam naprawdę wnikliwie przenalizować sytuację i zastanowić się nad możliwościami podjęcia pracy w zawodzie i albo poszukiwać pracy/stażu w innym charakterze albo poszukać zgodnej z wykształceniem w innym regionie kraju, będąc jednocześnie gotową na migrację.
PUP w przypadku pojawienia się odpowiedniej oferty pracy, stażu, szkolenia itp. nie uzna argumentu poszukiwania pracy w zawodzie w przypadku odrzucenia oferty przez córkę.

Ostatnia edycja:
Powrót