Stypendium zamawiane a opiekunka z pomocy społecznej

• Autor wątku Autor wątku Hadar1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hadar1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Dzień dobry!

Sytuacja wygląda tam - w domu jednorodzinnym zameldowanych jest 5 osób - ja, mój młodszy brat, moi rodzice i babcia. Babcia jest osobą chorą wymagającą stałego dozoru. Przez wiele lat nie korzystaliśmy z opiekunki z pomocy społecznej, bo mieszkała jeszcze z nami bratowa mojej babci, która zajmowała się domem i babcią. Jak bratowa mojej babci zmarła mój ojciec wystąpił do Ośrodka Pomocy Społecznej o przyznanie opiekunki.

Jeżeli dobrze rozumiem to Ośrodki opieki społecznej wydają swoje decyzje na podstawie Ustawie o pomocy społecznej: http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20040640593&type=3

Urzędnicy z OPS przy ocenie czy mojej babci należy się opiekunka, a jeżeli tak to ile trzeba za nią płacić biorą pod uwagę nie tylko dochody mojej babci, ale także moich rodziców i moje (brat nie ma żadnych).

Tylko że formalnie ja też nie mam żadnych dochodów - nie pracuję, studiuję na dwóch kierunkach. Utrzymuję się ze stypendiów.

W tym momencie otrzymuję stypendium zamawianie, socjalne z dodatkiem mieszkaniowym i czekam za decyzją dotyczącą stypendium rektora.

W zeszłym roku stypendium zamawiane mi nie przysługiwało więc otrzymywałem tylko stypendium socjalne i nagrodę rektora.

OPS liczy te wszystkie stypendia jako mój dochód, chociaż dla Urzędu Skarbowego mój dochód wynosi 0. Jeszcze jestem wstanie zrozumieć wliczanie stypendium socjalnego do dochodu mojej rodziny, ale OPS się upiera żeby wliczać też stypendium rektora i zamawiane.

W zeszłym roku mój tata kłócił się z urzędnikami z OPS, że stypendium rektora to nie dochód i nie powinno to być wliczane do dochodów mojej rodziny. Ale ponieważ okazało się, że czy je wliczą do dochodu czy nie, to niewiele wtedy zmieniało i tata machnął ręką na to, więc wliczyli w dochód moje stypendia.

Od tego roku zacząłem otrzymywać stypendium zamawiane, a to są już poważne pieniądze (1000zł miesięcznie). A to może już znacząco wpłynąć na decyzję OPS.

Urzędnicy z OPS nie byli w stanie odpowiedzieć mojemu ojcu na jakiej podstawie chcą wliczać stypendium zamawiane do dochodu i w sumie zrzucili na niego obowiązek udowodnienia, że się nie wlicza.

Gdy mój tata się wkurzył to powiedział urzędniczce, że skoro według nich ja mam taki dochód, to ja jestem samodzielny finansowo i nie stanowię członka gospodarstwa domowe. To ona odpowiedziała, że musi mnie wliczać bez żadnego uzasadnienia. :mad:

Szukając samemu znalazłem w Ustawienie o Pomocy społecznej (Art 8.).

Przepis prawny:
3. Za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pomniejszoną o:
1) miesięczne obciążenie podatkiem dochodowym od osób fizycznych;
2) składki na ubezpieczenie zdrowotne określone w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz ubezpieczenia społeczne określone w odrębnych przepisach;
3) kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób.
4. Do dochodu ustalonego zgodnie z ust. 3 nie wlicza się:
1) jednorazowego pieniężnego świadczenia socjalnego;
2) zasiłku celowego;
3) pomocy materialnej mającej charakter socjalny albo motywacyjny, przyznawanej na podstawie przepisów o systemie oświaty;
4) wartości świadczenia w naturze;
5) świadczenia przysługującego osobie bezrobotnej na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy z tytułu wykonywania prac społecznie użytecznych;
6) dochodu z powierzchni użytków rolnych poniżej 1 ha przeliczeniowego.

Stypendium zamawiane ma ewidentnie charakter motywacyjny, tylko że na podstawie Ustawy Prawo o szkolnictwie wyższy. Jeżeli to coś zmienia to kasę na stypendia zamawiane daje UE.

No i zgodnie z Ustawą Prawo o szkolnictwie wyższym jak i Ustawą o świadczeniach rodzinnych ani stypendium socjalne, ani stypendium rektora ani stypendium zamawiane nie stanowią żadnego dochodu.

Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak ta sytuacja rzeczywiście wygląda. Czy OPS powinien liczyć wszystkie moje stypendia przy wystawianiu decyzji o opiekunce dla babci? Jeżeli nie to jak im wytłumaczyć, że nie powinni?

ustawa stanowi jasno co nie jest dochodem, jeżeli masz odmienne zdanie (a właściwie babcia bo to ona jest adresatem decyzji) może się odwołać do SKO przedstawiając swoje argumenty

Dla mnie to nie jest takie jasne. Nigdzie nie znalazłem w ustawie definicji przychodu. Nie wiem czy w tym sensie w ogóle stypendium zamawiane kwalifikować jako przychód.

Bo rozumiem, że system oświaty nie obejmuje szkolnictwa wyższego, tak? Czyli powoływanie się na pkt 3) nic nie da

No i czy stypendia zamawiane nie podchodzi pod zasiłki celowe? W końcu one mają "zwiększać ilość absolwentów kierunków szczególnie ważnych dla gospodarki".

SKO? Samorządowe kolegium odwoławcze – Wikipedia, wolna encyklopedia ?

A co do babci - to ona nie jest się w stanie odwołać samodzielnie od czegokolwiek.

Hmmm... ale zakładając nawet, że stypendium zamawiane/naukowe/socjalne wlicza się do mojego dochodu, to dlaczego OPS nie może mnie uznać za samodzielnego finansowo? Bo przecież mam wtedy stały dochód netto wyższy niż płaca minimalna!

ustawa posługuje się pojęciem osoba samotnie gospodarująca - mają tu znaczenie okoliczności faktyczne a nie tylko wysokość Twojego dochodu

Czyli mam rozumieć, że sprawa jest beznadziejna i oni powinni to wliczać do dochodu?

tak jak już napisałam w poście 2 - adresat decyzji może odwołać się do SKO (jest bezpłatne)

No ok rozumiem. Ale pytanie jest trochę inne - czy okiem prawnika wliczanie stypendium zamawianego do mojego dochodu przez OPS jest słuszne?

sądy administracyjne uznają, że stypendia na podstawie ustawy o szkolnictwie wyższym się wlicza, więc dlaczego miałoby się nie wliczać stypendium na kierunku zamawianym.
Zauważ, ze w ustawie o świadczeniach rodzinnych wskazuje się że dochodem nie jest pomoc przyznana na podstawie ustawy i o systemi oświaty i o szkolnictwie wyższym.

Nie wiem jaki był cel rozróżnienia stypendiów przyznawanych uczniom i studentom przez ustawodawcę

Czyli rozumiem, że OPS powinien wliczać stypendia na podstawie ustawy prawo o szkolnictwie wyższym, ale nie wliczać stypendiów na postawie ustawy o oświacie, tak?

Jedyna rzecz o którą się mogę zapytać to to czy fakt że kasę na stypendia zamawiane daje Unia Europejska zmienia cokolwiek w kwestii czy OPS powinien je wliczać do dochodu czy nie?

moim zdaniem nie ma znaczenia
II SA/Sz 500/2011
1. Zakres pojęcia dochodu w rozumieniu przepisów ustawy o pomocy społecznej oraz przepisów podatkowych nie jest tożsamy, a obie regulacje nie pozostają ze sobą wzajemnie powiązane. Ustawa o pomocy społecznej, ze względu na cele jakim służyć mają uregulowane w niej instytucje prawne, wprowadza niezależny od regulacji prawnopodatkowych sposób obliczania dochodu, zaliczając do jego źródeł wszelkie pożytki, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, z wyjątkiem tych, które ustawodawca wyliczył w art. 8 ust. 4 u.p.s. Okoliczność, że określone przysporzenie nie podlega zaklasyfikowaniu do dochodu na podstawie przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych nie oznacza, że nie będzie ono kwalifikowane do dochodu na podstawie art. 8 u.p.s. Należy odróżnić wyłączenie określonych źródeł z podstaw opodatkowania od zaliczenia ich do dochodu obliczanego w kontekście kryterium dochodowego dla świadczeń z pomocy społecznej.****************************************

2. Wyłączeniu od dochodu w rozumieniu art. 8 ust. 1 i 3 u.p.s. podlegają wyłącznie świadczenia wyliczone w ust. 4 tego przepisu i wyliczenie to posiada charakter zamknięty. Wszelkie przychody bez względu na tytuł i źródło ich otrzymania, po odpowiednich pomniejszeniach, należy uznać za dochód. W ramach ścisłej wykładni art. 8 ust. 3 i 4 u.p.s. przyjmuje się np. kwoty wypłacone z tytułu zwrotu nadpłaconego podatku, choć nie stanowią dochodu w rozumieniu prawa podatkowego, są jednak przysporzeniem finansowym rzutującym na sytuację materialną świadczeniobiorcy, a zatem na gruncie ustawy o pomocy społecznej powinny być traktowane jako dochód.*

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Tylko teraz mnie jeszcze bardziej gnębi fakt, dlaczego ustawa nie wlicza do dochodów stypendiów wypłacanych na mocy ustawy o oświacie, a wlicza te wypłacane na mocy ustawy prawo o szkolnictwie wyższym. Gdzie pomiędzy nimi jest różnica, która spowodowała, że ustawodawca uznał, że jedne należy pomijać a drugie wliczać do dochodu.:(

Powrót