surowszy wyrok sądu II instancji

• Autor wątku Autor wątku enka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

enka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
Mam pytanie czy jeśli okarżony złożył wniosek o skazanie go w trybie art. 335 kpk a jego wniosek Sąd pozostawił bez rozpoznania i skierował na sprawę główną, gdyż powód domagał się zasądzenia od pozwanego na jego rzecz pewnej kwoty, natomiast na sprawie głównej oskarżony złożył wniosek o wydanie wyroku skazującego bez przeprowadzania postępowania dowodowego i wymierzenie mu kary, to czy jeśli złoży apelację od wydanego na tej sprawie wyroku to sąd II instancji może wymierzyć mu surowszy wyrok???

Oto właśnie chodzi, że oskarżony wcale takiego wniosku nie składał, sędzia sam wszystko mówił za oskarżonego, jego rola ograniczała się tylko do odpowiedzi na pytania tak lub nie.
Jednak w uzasadnieniu napisane jest, że oskarżony złożył taki wniosek i na podstawie art. 387§1 i 2 wymierzono karę itd.
Czy w takim przypadku jest sens wnoszenia apelacji czy sąd II instancji może zaostrzyć wyrok?

Chciałabym zapytać czy Pana zdaniem, w przypadku wyroku za popełnienie przestępstwa z art. 279§kk, gdzie oskarżony przyznał się do winy, nie był nigdy karany, nie posiada żadnego majątku, jest jedynym żywicielem rodziny (zarobek ok. 1800zł netto, na utrzymaniu żona, dziecko) kara grzywny w wysokości 180 stawek dziennych po 10 zł + koszty sądowe, zwrot wydatków jest odpowiednia czy zbyt wysoka?

Zawiasy też były?

Jakie były okoliczności kradzieży?

Wg mnie kara nie wygląda na zbyt surową, jednak bez znajomości akt nie sposób wypowiedzieć się kategorycznie.

Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
Pana pomoc okazała się dla mnie bardziej trafna niż adwokata, z którym mogłam porozmawiać osobiście.
Jeszcze raz dziękuję :)

mogę słówko?
1. Wg mnie Sąd II giej instancji wbrew poradzie podanej wyżej nie moze wydac wyroku surowszego z uwagi na zakaz reformationis in peius.
2. 1 rok w zawieszeniu na 2 - za włamanie to kara najłagodniejsza z możliwych
3. do tego grzywna w wyniku miesięcznych zarobków też jest bardzo niska.
wyrok jest bardzo łagodny wg mnie. :what:

[cytat="Inspektor-"]1. Wg mnie Sąd II giej instancji wbrew poradzie podanej wyżej nie moze wydac wyroku surowszego z uwagi na zakaz reformationis in peius. [/cytat]

Ten zakaz wyjątkowo nie obowiązuje m.in. w wypadku skazania w trybie art. 387 k.p.k. (zob. art. 434 § 3 k.p.k.). Porada moim zdaniem była trafna.

uuuch tu mi umknęło, dzięki za info, zaraz sprawdzę :ok:

Powrót