Świadczenia rodzinne na dziecko z SVB Holandia

• Autor wątku Autor wątku enyeny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

enyeny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam pytanie. Otrzymałam pismo z Ropsu z Torunia z prośbą o potwierdzenia uprawnień świadczeń rodzinnych na syna z Holandii z SVB.
Nigdy w Holandii nie byłam ani ja ani moje dziecko. Mój były małżonek i ojciec dziecka tam przebywa. Nie utrzymuje z nami kontaktu od 10 lat. Zalega z alimentami na syna na prawie 30 000 zł. Mniemam że Ojciec dziecka stara się o świadczenie na dziecko. MOJE PYTANIE: Czy takowe świadczenie trafi do naszego wspólnego dziecka czy będzie do dyspozycji Ojca dziecka?
Pytam ponieważ formularz jest dość szczegółowy i niekoniecznie chce udzielać tak poufnych dla mnie informacji, tym bardziej kiedy nie mam pewności że dziecko otrzyma jakiekolwiek finansowe wsparcie. Proszę o informację , może ktoś miał do czynienia z podobnym przypadkiem. Dziękuję.

Zapewne ojciec dziecka wystapil do urzędu SVB z wnioskiem o przyznanie zasilku rodzinnego w Holandii. Aby otrzymać zasiłek rodzinny strona holenderska zadaje różne pytania i na nie trzeba odpowiedzieć. Brak odpowiedzi wiąże się z nie przyznaniem tego świadczenia. Jeżeli wie Pani iż ojciec dziecka faktycznie pracuje w Holandii to może Pani sama złożyć wniosek w holenderskim urzędzie o przyznanie Pani tych świadczeń. Mimo, iż Pani nie pracuje w NL,to może ubiegać się o zasiłek rodzinny w Holandii pod warunkiem iż ojciec dziecka pracuje w Holandii.
Urząd holenderski wypłaci świadczenia zasiłku rodzinnego na konto bankowe, które jest podane we wniosku. Konto bankowe może zawsze zmienić tylko wnioskodawca.

Powrót