Swiadczenia socjalne w Niemczech ?

• Autor wątku Autor wątku siara1967
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

siara1967

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie.
Chcialbym sie dowiedziec jak wygladaja swiadczenia socjalne w Niemczech. Mam zamiar podjac tam prace w swoim wyksztalceniu.
Czy moze mi ktos powiedziec, czy po przepracowaniu w Niemczech kilku lat i oplacaniu tam wszystkich naleznych podatkow ( jak Niemcy ) i utracie jej bedzie nalezal mi sie zasilek dla bezrobotnych i jak dlugo. Jak bedzie wygladala nasza sytuacja mieszkaniowa, czy np. jezeli zasilek sie skonczy, a nie znajde pracy, ani moja zona, to jako Polacy bedziemy otrzymwac swiadczenia tzw. Harz IV i doplaty mieszkaniowe i jak dlugo ? Nadmieniam, ze mamy tylko polskie obywatelsto.
Z gory dziekuje.

Znaczy sie ze kazdy Polak moze przyjechac do Niemiec znalesc sobie prace i mieszkanie, przepracowac odpowiednia ilosc miesiecy i gdy zostanie zwolniony moze do konca zycia juz nie pracowac, bo bedzie przez rzad RFN (Hartz IV i wszystkie z tym zwiazane przywileje ) utrzymywany ?
Mam nadzieje belunia, ze mi rowniez odpowiesz, czy to mozliwe ?

Ostatnia edycja:
no bez przesady ,nie do końca życia
mogą Ci sami zaproponować prace za 1€/h i musisz ja podjąć skoro innej nie znalazłaś

No to sie pakujem. Pol osiedla nas sie wybiera, ale jeszcze nie wiemy, czy do RFN, czy moze UK. Zadalem to samo pytanie i sa tam rowniez te same przywileje. Chyba jednak UK wybierzemy, bo bedzie jak slyszalem latwiej. Z drugiej strony, ale te kraje sa debilne. Przeciez one naszym kosztem dziadzieja. Ciekawe, czy Polska by byla taka wspanialomyslna, do Ukraincow ( gdyby byla w EU ), czy innych Rumunow itp. Cos mi sie wydaje, ze niedlugo ktos ostatni zgasi swiatlo. Szkoda tylko tych juz nieproduktywnych ludzi.

to sobie dużego busa zamówcie skoro pól osiedla jedzie :D

a co myslisz ? Czekajcie na nas:roza:

Ostatnia edycja:
A co twoim marzeniem zyciowym jest spedzenie calego zycia na zasilku socjalnym?:rolleyes:To chyba juz wiadomo, co to musi byc za osiedle, gdzie mieszkasz....

Czytam duzo wypowiedzi naszych rodakow na Onecie.pl i jezeli jest tylko mowa o Niemcach, czy oglnie o zachodzie, to ziomale pisza, ze chcieliby zyc w Polsce, jak ci w Niemczech na socjalu;) Pisza, ze chcieliby miec te 350 € do zycia;) No to jak to w koncu jest z tym dobrobytem w tych Niemcach:?:, jest czy nie :?: Moze do Angli lepiej, moze tam wiecej placa ?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót