świadczenia wzajemne a wystawienie faktury

• Autor wątku Autor wątku summarum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

summarum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam
zawarłem umowę, w której w zamian za wynajem mi pomieszczeń moja firma będzie świadczyć usługi. Wartość obu korzyści wzajemnych jest skalkulowana tak, by mialy tę sama wartośc.
Tylko mam takie wątpliwości:
- czy w umowie musimy podac dokładne kwoty tych świadczeń, czy można uznać, że są ekwiwalentne i to wszystko?
- czy żeby nie mieć kłopotów z urzedem skarbowym trzeba sobie wzajemnie wystawiac faktury na najem i na swiadczenia, czy tylko wystarczy, że są wzajemne i nie muszą być księgowane?

dziękuję z góry i pozdrawiam

[cytat="summarum"]- czy w umowie musimy podac dokładne kwoty tych świadczeń, czy można uznać, że są ekwiwalentne i to wszystko?[/cytat]
Moim zdaniem: kwoty nie muszą być w umowie podane. Acz mogę się mylić.

[cytat="summarum"]- czy żeby nie mieć kłopotów z urzedem skarbowym trzeba sobie wzajemnie wystawiac faktury na najem i na swiadczenia, czy tylko wystarczy, że są wzajemne i nie muszą być księgowane?[/cytat]
Tutaj nie mam wątpliwości: każda wykonana usługa musi być zafakturowana jako przychód - niefakturując tego zmniejszacie sobie przychody, co może mieć wpływ na kilka istotnych rzeczy (np. wejście na VAT, księgi handlowe itd.). Wystawiacie sobie nawzajem faktury w obowiązujących Was terminach, w rubryce 'forma płatności' piszecie 'kompensata' i kompensujecie, każdy u siebie, zobowiązania z należnościami.

Powrót