Świadczenie chorobowe z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku olimpijka6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olimpijka6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam pytanie z zakresu ubezpieczenia w Niemczech. Mąż był zatrudniony w Niemczech na czas określony do września 2016 roku, w styczniu zachorował na udar mózgu i przebywał cały czas na zwolnieniu lekarskim, umowa o pracę wygasła, pracownik AOK poinformował mnie jako żonę, że mąż będzie mógł pobierać zasiłek chorobowy do lipca 2017 roku. Jednak 05.10.2016. otrzymał ostatnie chorobowe, a dalej ma zwolnienie lekarskie za październik i listopad od lekarza rodzinnego z Niemiec natomiast za grudzień i styczeń od lekarza w Polsce, ponieważ tu przebywa (stan zdrowia nie pozwala na samodzielne funkcjonowanie). Stąd moje pytanie czy należy mu się jeszcze to chorobowe czy nie ? Pracownik AOK tłumaczy raz, że zwolnienia z Polski nie dotarły, a jak udowadniam, że były wysyłane to twierdzi, że nie doszły w określonym terminie, a nie możliwością jest żeby list polecony za potwierdzeniem odbioru doszedł do Niemiec w ciągu 3 dni (najpierw był wysyłany mail ze zdjęciem zwolnienia wraz z unijnym drukiem, który dała mi pracownica AOK). Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję :)
Pozdrawiam
Olimpia

Powrót