Świadczenie chorobowe z ZUS, a rejestracja w Urzędzie Pracy.

• Autor wątku Autor wątku johnnyf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

johnnyf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Na wstępie chciałbym przeprosić jeśli temat się powiela, ale z racji tego że forum jest stosunkowo obszerne nie udało mi się znaleźć konkretnej odpowiedzi na moje pytanie.

W zeszłym miesiącu straciłem pracę, wcześniej chorowałem i nadal pobieram świadczenie chorobowe z ZUS'u. Jest to moje ostatnie zwolnienie chorobowe i chciałbym się zarejestrować w Urzędzie Pracy, przepracowałem dwa lata na umowę o pracę w pełnym wymiarze godzin i teraz tak, czy należy mi się zasiłek dla bezrobotnych pomimo tego, że od miesiąca jestem na zasiłku chorobowym z ZUS?

Jak to wygląda, proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
W jakim okresie dokładnie pracowałeś, w ramach jakiej umowy i z jakim wynagrodzeniem brutto?
Ile wynosi podstawa wymiaru zasiłku chorobowego?

Pracowałem od marca 2012 do marca 2014 w pełnym wymiarze godzin, cały etat. Zarabiałem 1750 złotych brutto. Niestety ile wynosi podstawa wymiaru zasiłku chorobowego nie mam pojęcia tzn. nie wiem gdzie mam to poszukać...

Witam, mam pytanie o zasiłek dla bezrobotnych - wyczytałam że przez pierwsze 3 miesiące należy mi się 120% zasiłku i później przez następne 9 miesięcy 100 %(mieszkam w mieście o wysokim bezrobociu) - jaki dostanę zasiłek jak się zarejestruję w PUP i jak długo jeżeli byłam 3 miesiące na chorobowym (w tym 1 miesiąc przed zwolnieniem z pracy)?
bardzo proszę o pomoc , to mój pierwsze bezrobocie...

johnnyf napisał:
Pracowałem od marca 2012 do marca 2014 w pełnym wymiarze godzin, cały etat. Zarabiałem 1750 złotych brutto. Niestety ile wynosi podstawa wymiaru zasiłku chorobowego nie mam pojęcia tzn. nie wiem gdzie mam to poszukać...
Czyli zasiłek będzie przysługiwał.
Ewa696 napisał:
wyczytałam że przez pierwsze 3 miesiące należy mi się 120% zasiłku i później przez następne 9 miesięcy 100 %
A gdzie to wyczytałaś?
Ewa696 napisał:
jaki dostanę zasiłek jak się zarejestruję w PUP i jak długo jeżeli byłam 3 miesiące na chorobowym (w tym 1 miesiąc przed zwolnieniem z pracy)?
Posługując się konkretnymi datami od... do... napisz: w jakim okresie pracowałaś, w ramach jakiej umowy i z jakim wynagrodzeniem brutto.

W takim bądź razie jestem spokojny. Dziękuję za odpowiedź.

Wyczytałam na stronie PUP że przy stażu powyżej 20 lat pracy należy się 120% zasiłku prze te 3 miesiące ,mój staż pracy to 23 lata, pracowałam do 28 lutego 2014 na umowie o pracę , na zwolnieniu lekarskim jestem od 01 lutego do 25 maja (ciągłość zwolnienia), zarabiałam brutto 1900

Z tego co ja się zorientowałem to należy się zasiłek dla bezrobotnych, ale przy rejestracji w UP trzeba przedstawić zaświadczenie z ZUS'u od kiedy do kiedy pobierało się zasiłek chorobowy, a do tego od lekarza, który wystawia zwolnienia zaświadczenie o tym iż nie widzi przeciwwskazań do podjęcia pracy (nie mylić ze zdolnością do pracy! bo tą wystawia lekarz medycyny pracy).

Ostatnia edycja:
Ewa696 napisał:
Wyczytałam na stronie PUP że przy stażu powyżej 20 lat pracy należy się 120% zasiłku prze te 3 miesiące ,mój staż pracy to 23 lata
Kwota 120% będzie przysługiwała przez cały okres zasiłku. Z tym, że przez 3 pierwsze miesiące zasiłek jest wyższy i wynosi 988,40 zł BRUTTO... w okresie kolejnych miesięcy 120% wynosi 776,10 zł BRUTTO.
Ewa696 napisał:
mój staż pracy to 23 lata, pracowałam do 28 lutego 2014 na umowie o pracę , na zwolnieniu lekarskim jestem od 01 lutego do 25 maja (ciągłość zwolnienia), zarabiałam brutto 1900
Zasiłek będzie przysługiwał w wysokości 120%.

Ostatnia edycja:
Okres pobierania zasiłku zależy od stopy bezrobocia w twoim powiecie, a nie znając jej nie jestem w stanie odpowiedzieć na twoje pytanie. Musisz pytać w swoim PUP.

Ostatnia edycja:
Powrót