Świadczenie na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym i Pomocy Postpenitencja

• Autor wątku Autor wątku cancermoon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cancermoon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam. Mam pytanie, poniewaz mialem komornika z powodu kary 5000zł na to świadczenie napisane w tytule i nie miałem możliwości go spłacać, więc po roku sprawa wróciła do sądu, grzywnę cała spłaciłem i teraz moje pytanie brzmi czy za nieopłacenie tego trafie do aresztu tak jak w przypadku grzywny czy jakie są dalsze kroki? Zadzwonic do tego komornika i mu np. opisac sytuacje i on odłozy to na kolejny rok czyli 2026 kiedy juz mialbym wiecej mozliwosci splacac ta kare? Jezeli ktos moze pomoc to dziekuje.

cancermoon napisał:
teraz moje pytanie brzmi czy za nieopłacenie tego trafie do aresztu tak jak w przypadku grzywny...?
Nie.
cancermoon napisał:
jakie są dalsze kroki?
Postępowanie komornicze.
cancermoon napisał:
Zadzwonic do tego komornika i mu np. opisac sytuacje i on odłozy to na kolejny rok czyli 2026 kiedy juz mialbym wiecej mozliwosci splacac ta kare?
Może lepiej wnieść do sądu o rozłożenie na miesięczne raty. Komornik prawdopodobnie będzie starał się wyegzekwować świadczenie w całości.

Byrhtnoth napisał:
Nie.

Postępowanie komornicze.

Może lepiej wnieść do sądu o rozłożenie na miesięczne raty. Komornik prawdopodobnie będzie starał się wyegzekwować świadczenie w całości.
Tylko ja z 2 lata temu wnioslem o rozlozenie na raty, ktorych nie placilem, trudna sytuacja byla, musialem splacac ta grzywne, oni dali to do komornika to obecne 5000zl i tez nie placilem i komornik znowu zwrocil to do sądu, wiec co dalej zrobia?

cancermoon napisał:
komornik znowu zwrocil to do sądu, wiec co dalej zrobia?
Jeżeli ma Pan na myśli umorzenie z powodu bezskuteczności to takie postępowanie może być po umorzeniu jeszcze podjęte w przyszłości. Ten obowiązek zapłaty świadczenia na rzecz Funduszu nadal istnieje ponieważ się nie przedawnia.

Powrót