Świadczenie Pielęgnacyjne a dochód utracony

• Autor wątku Autor wątku birdies
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

birdies

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam. Dostałam decyzję o przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego na syna. Przyznano go z dniem złożenia wniosku w MOPS. Zgodnie z Ustawą o zmianie niektórych ustaw związanych z realizacją wydatków budżetowych z dnia 19 listopada 2009(Dz. U. nr 219 poz 1706), powinnam dostać wyrównanie od dnia złożenia wniosku o ustalenie niepełnosprawności. Moje pytanie brzmi czy odkąd zniesiono kryterium dochodowe ma na to wpływ dochód utracony. Do dnia złożenia wniosku w MOPS byłam zarejestrowana jako bezrobotna z prawem do zasiłku.

od 1.01 nie ma kryterium dochodowego więc nie rozumiem pytania o dochód utracony

art 24 ustawy oświadczeniach rodzinnych
2a. Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.

Dokładnie tak jest w ustawie.Chodzi o to, że składając wniosek do MOPS byłam na zasiłku dla bezrobotnych., więc teraz twierdzą,ze nie należy mi się wyrównanie.Stąd pytanie o dochód utracony(sami o tym wspomnieli)

czyli nie dostała Pani ŚP za miesiąc, w którym otrzymała pani zasiłek dla bezrobotnych?
art 17 nie wspomina o zasiłku dla bezrobotnych

5. Świadczenia pielęgnacyjne nie przysługują, jeżeli:
1) osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego

może sie Pani odwołać od decyzji OPS

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za odpowiedź.Dokładnie o to mi chodziło.

Powrót