E
eurestia
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, w tym temacie mam dwa pytania. Najpierw tytułowe. W 2012 roku urodziłam córkę, której przyznano terminowo orzeczenie o niepełnosprawności, w zwiazku z koniecznością sprawowania nad nia stałęj opieki po zasiłku macierzyńskim wypłacanym przez ZUS przeszłam na świadczenie pielęgnacyjne. Dobiegło ono końca w marcu i zarejestrowałam się w UP jako osoba bezrobotna, odmówiono mi przy tym prawa do zasiłku. W internecie natknęłam się jednak na sprzeczne informacje na temat słuszności tej odmowy i pragnę to potwierdzić prawnie.
Drugie pytanie jest takie iż nie wiem ile w sumie mam lat pracy.
Po liceum ogólnokształcącym(3 lata), ukończyłam studia wyższe w stopniu licencjackim(3 lata), w czasie studiów podjęłam zatrudnienie, które trwało jeszcze pół roku po zakończeniu studiów( 0,5 roku),potem zasiłek macierzyński(0,5 roku) gdyż ciąża pojawiła się w trakcie umowy terminowej, a następnie świadczenie pielęgnacyjne(3 lata).
Była bym wdzięczna także za odniesienie świadczenia zarówno do lat pracy (emerytura), jak i urlopu wypoczynkowego.
Drugie pytanie jest takie iż nie wiem ile w sumie mam lat pracy.
Po liceum ogólnokształcącym(3 lata), ukończyłam studia wyższe w stopniu licencjackim(3 lata), w czasie studiów podjęłam zatrudnienie, które trwało jeszcze pół roku po zakończeniu studiów( 0,5 roku),potem zasiłek macierzyński(0,5 roku) gdyż ciąża pojawiła się w trakcie umowy terminowej, a następnie świadczenie pielęgnacyjne(3 lata).
Była bym wdzięczna także za odniesienie świadczenia zarówno do lat pracy (emerytura), jak i urlopu wypoczynkowego.
Ostatnia edycja: