Świadczenie Pielęgnacyjne problem z orzeczeniem

• Autor wątku Autor wątku Helterskelter33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Helterskelter33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. W Styczniu 2020 roku złożyłem wniosek o ustalenie prawa do ŚP na niepełnosprawnego członka rodziny który miał orzeczenie z ZUS I grupa do czerwca 2020. W czerwcu uzyskał orzeczenie I grupy z ZUS już na stałe. Organ pomocowy w tym czasie (Styczeń - Sierpień ) dwa razy odmówił świadczenia z uwagi na niepełnosprawność która nie powstała przed 18 rokiem życia od czego się dwa razy odwołałem gdzie sprawy trafiały do ponownego rozpoznania. We wrześniu 2020 roku zawiesiłem postępowanie o ŚP z uwagi na konieczność pozyskania dodatkowych dokumentów o stanie zdrowia. W sierpniu 2021 wzoniłem postępowanie na powrót i odmówiono mi po raz trzeci a teraz sprawa ma iść do sądu. W związku z tym mam pytanie o te dwa orzeczenia ZUS. Czy jeżeli sąd przychyli się do mojej skargi i przyzna świadczenie, to będzie ono dotyczyło tego starego orzeczenia ZUS (Styczeń - Czerwiec 2020) czy zostanie też wzięte pod uwagę nowe orzeczenie? Czy może powinienem na to nowe, bezterminowe orzeczenie złożyć nowy wniosek?

Ani MGOPS ani SKO nie odniosło się do obecności dwóch orzeczeń ZUS (starego i nowego) w aktach sprawy w tym znaczeniu, iż nie wskazano na jaki okres to świadczenie by mi przysługiwało. Bardzo proszę o poradę.

Sąd nie przyzna Tobie świadczenia może uchylić decyzję SKO i MOPS.

Helterskelter33 napisał:
W sierpniu 2021 wzoniłem postępowanie na powrót i odmówiono mi po raz trzeci a teraz sprawa ma iść do sądu
w ramach jednego postępowania? czy Sko uchylało decyzję do ponowengo rozpatrzenia?

Agnieszka3M napisał:
Sąd nie przyzna Tobie świadczenia może uchylić decyzję SKO i MOPS.

w ramach jednego postępowania? czy Sko uchylało decyzję do ponowengo rozpatrzenia?

Tak. Wznowiłem bo ustały przyczyny dla których musiałem zawiesić. MGOPS po raz trzeci wydał decyzję odmowną a SKO podtrzymało dlatego teraz czeka mnie walka w WSA.

Powrót