Świadczenie pielęgnacyjne z MOPS - odmowa

• Autor wątku Autor wątku dynamiquedci
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dynamiquedci

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam.

Mam problem. Złożyłem wniosek o świadczenie pielegnacyjne w MOPS. Dostarczyłem wszystkie dokumenty. Przeprowadzono ze mną wywiad. Po czym dostałem pismo ze nie spełniam przesłanek urzedowych do pobierania świadczenia.

Dodam że na to pismo czekałem 2 miesiące, Wniosek złozyłem 4 grudnia a pismo przyszło 6 lutego.

Wniosek składałem na chorą na SM mamę, która wymaga opieki, posiada 1 grupę inwalidzką, w orzeczeniu jest zapisane ze wymaga całodobowej opieki, jest z ojcem po rozwodzie. Wszystko to powiedziałem na wywiadzie, lecz decyzja jest negatywna.

Czy moze mi ktoś pomóc napisać odwołanie od tej decyzji, bo uważam że takie świadczenie mi przysługuje, ponieważ opieka nad mama pochłania wieksza część dnia, dodatkowo mama miała stwierdzoną depresję. Nie może zostawać sama w domu.

Będę wdzieczny za wszelkie informacje.

A jakie jest uzasadnienie decyzji- na co konkretnie się powołują?

Faktycznej decyzji jeszcze nie otrzymałem. Już ponad 2 miesiace, a maja ponoć 30 dni. Dostałem tylko zawiadomienie w którym jest iż nie spełniam przesłanek urzędowych.

w szczególnych przypadkach mają 60 dni, ale powinni zawiadomić o wydłużeniu postępowania; wniosek z 4 grudnia winien być rozpatrzony na "starych "zasadach; jak dostaniesz decyzję to podaj uzasadnienie odmowy i - pomogę:)

Poszedłem dzisiaj do MOPS, napisałem oświadczenie ze nie chce czekać na decyzje, i żeby ja wydali od razu. Pan który prowadzi sprawę powiedział mi ze w toku postępowania ustalono, ze opieka nad mama nie koliduje z możliwością podjęcia pracy. Ale szczegóły będą w decyzji.

A co do rozpatrywania na "starych zasadach" powiedział mi do końca roku była rozpatrzona na starych, a od nowego na nowych.

Szczegóły napiszę jak otrzymam decyzję.

zatem vos tam wynikło z wywiadu - poczekajmy na decyzję

No dzisiaj mamy 19 luty, a decyzji jak nie było tak nie ma. Idę jutro do MOPS "porozmawiać" o pracy urzędników.

daj znać, jak co się dowiesz:o

No i mam decyzję.

Wnioskiem z dnia 4 grudnia 2012 Pan(Imię Nazwisko) wystąpił o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego w związku z niemożliwością podjęcia zatrudnienia z powodu konieczności sprawowania opieki nad matką(Imię Nazwisko). Zgodnie z art.17 ustawy o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym do 31.12.2012 świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji zatrudnienia lub inne pracy zarobkowej przysługuje matce lub ojcu, innym osoba na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy(Dz. U. Nr 9, poz 59,z poź zm) ciąży obowiązek alimentacyjny, opiekunowi faktycznemu dziecka, jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osoba legitymująca się orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzien opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji, albo osoba legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności. W przedmiotowej sprawie ustalono następujący stan fizyczny: (Imie Nazwisko) sprawuje opieke nad matka, legitymującą się znacznym stopniem niepełnosprawności(Imie Nazwisko). Jak wynika z protokołu przesłuchania(mamy) jest ona osoba samodzielna, pomoc syna ogranicza się do robienia zakupów i sprzątania mieszkania. Nie odbiega to to zatem od standardowych czynności osób wspólnie zamieszkujących. (Mama) zeznała również, że największa dla niej pomocą ze strony syna jest samo przebywanie z nia, a te czynnosci trwają ok 5-6h dziennie. Powyższe informacje w wiekszosci potwierdzil Wnioskodawca podczas jego przesłuchania.(Imie Nazwisko) zeznał rowniez ze opieka sprowadza się do zakupow, prac porzadkowych, dodał jeszcze do wykonywanych czynnosci udział w wyzytach u lekarzy i spotkaniach PTSM. Określił takze wymiar czasowy opieki na 4-5h. Ponadto oswiadczył, ze ze wzgledu na stan zdrowia matki nie jest w stanie podac zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy, a sytuacja na radomskim rynku pracy nie daje mozliwosci pracy w ruchomych godzinach. Odnoszac powyzsze ustalenia do zapisow ustawowych uznac nalezy, ze (Imie nazwisko) nie spełnia przesłanek umozliwiających przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego. Biorąc pod uwage zakres sprawowanej opieki organ I instacji stwierdza, ze brak jest zwiazku pomiedzy opieka, a nie podejmowaniem zatrudnienia. Jak wielokrotnie wskazywału sądy administracyjne czy tez kolegia odwoławcze, neizbednym do uznania uprawnien do swiadczeniam pielegnacyjnego jest wykazanie zwiazku pomiedzy rezygnacja z aatrudnienia lub jego niepodejmowaniem, a sprawowana opieka. Wynika to wprost z art.17 1 ustawy- Swiadczenie przysługuje określonym osobom jeżeli rezygnują lub nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki. Świadczenie pielegnacyjne nie jest wynagrodzeniem za sprawowana opiekę, lecz ekwiwalentem za utracone wynagrodzenie z tytułu rezygnacju z zatrudnienia lub jego niepodejmowaniem. Świadczenie pielegnacyjne nie ejst za tem nagrda za sprawowana opieke, lecz rekompensata za wynagrodzenie jakie moznaby otrzymac, jezeli tej opieki by sie nie sprawowało. Wniskodawca zaś nie wykazał zdaniem MOPS, aby sprawowana opieka uniemozliwiala mu podjecie zatrudnienia. Organ I instacji ustalil także, ze Wnioskodawca nie spelnia rowniez przesłanek przysługiwania swiadczenia pielegnacyjnego w przepisach obowiazujących od 1 stycznia 2013 bowiem zgodnie z obecnym brzmieniem art 17 swiadczenie pielegacyjne jest skierowane do inneg grupy osob.

To jest napisane w decyzji.

Zastanawia mnie to czy jak składalem wniosek w tamtym roku, powinienen byc rozpatrywany na starych zasadach, a nie jak oni napisali ze na nowych. gdzie na nowych faktycznie ten zasilek został podzielony na 2. I sa zupelnie inne wnioski. A mnie na starym wniosku niszcza nowymi przepisami..

Czy możecie pomóc?

tak, powinien być rozpatrzony na starych zasadach, pozostaje odwołanie do SKO

Pomożesz mi napisać odwołanie?

Napisałem odwołanie, złożyłem do MOPS.

Dostałem odpowiedź, że odwołanie nie wniosło nic nowego, i swoją decyzję podtrzymują.

A w odwołaniu dołączyłem zaświadczenie lekarskie, że mama wymaga całkowitej opieki, karty informacyjne ze szpitala o rzutach choroby.

Lecz wg nich, nie wnosi to nic do sprawy.

Co teraz dalej?

Miedzy wierszami wyczytałam z decyzji że babcia nie mieszka sama i domownicy też się zajmują babcią i dlatego jest taka a nie inna decyzja. A skoro z wywiadu wynikało że staruszka jakoś sobie radzi i nie wymaga stałej opieki to świadczenie się nie należy a jak są rzuty choroby to są domownicy - tak ja przynajmniej to zinterpretowałam na podstawie decyzji.

anka chyba pomylilas posty...

Tu chodzi o moją mamę, Mieszkam sam z nią, i nie podejmuje pracy, bo nie moge jej zostawić samej.

Ostatnia edycja:
Fakt źle zinterpretowałam ten zapis w decyzji.

dynamiquedci napisał:
Wnioskiem z dnia 4 grudnia 2012 Pan(Imię Nazwisko) wystąpił o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego w związku z niemożliwością podjęcia zatrudnienia z powodu konieczności sprawowania opieki nad matką(Imię Nazwisko). Zgodnie z art.17 ustawy o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym do 31.12.2012 świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji zatrudnienia lub inne pracy zarobkowej przysługuje matce lub ojcu, innym osoba na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy(Dz. U. Nr 9, poz 59,z poź zm) ciąży obowiązek alimentacyjny, opiekunowi faktycznemu dziecka, jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osoba legitymująca się orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzien opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji, albo osoba legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności. W przedmiotowej sprawie ustalono następujący stan fizyczny: (Imie Nazwisko) sprawuje opieke nad matka, legitymującą się znacznym stopniem niepełnosprawności(Imie Nazwisko). Jak wynika z protokołu przesłuchania(mamy) jest ona osoba samodzielna, pomoc syna ogranicza się do robienia zakupów i sprzątania mieszkania. Nie odbiega to to zatem od standardowych czynności osób wspólnie zamieszkujących. (Mama) zeznała również, że największa dla niej pomocą ze strony syna jest samo przebywanie z nia, a te czynnosci trwają ok 5-6h dziennie. Powyższe informacje w wiekszosci potwierdzil Wnioskodawca podczas jego przesłuchania.(Imie Nazwisko) zeznał rowniez ze opieka sprowadza się do zakupow, prac porzadkowych, dodał jeszcze do wykonywanych czynnosci udział w wyzytach u lekarzy i spotkaniach PTSM. Określił takze wymiar czasowy opieki na 4-5h. Ponadto oswiadczył, ze ze wzgledu na stan zdrowia matki nie jest w stanie podac zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy, a sytuacja na radomskim rynku pracy nie daje mozliwosci pracy w ruchomych godzinach. Odnoszac powyzsze ustalenia do zapisow ustawowych uznac nalezy, ze (Imie nazwisko) nie spełnia przesłanek umozliwiających przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego. Biorąc pod uwage zakres sprawowanej opieki organ I instacji stwierdza, ze brak jest zwiazku pomiedzy opieka, a nie podejmowaniem zatrudnienia. Jak wielokrotnie wskazywału sądy administracyjne czy tez kolegia odwoławcze, neizbednym do uznania uprawnien do swiadczeniam pielegnacyjnego jest wykazanie zwiazku pomiedzy rezygnacja z aatrudnienia lub jego niepodejmowaniem, a sprawowana opieka. Wynika to wprost z art.17 1 ustawy- Swiadczenie przysługuje określonym osobom jeżeli rezygnują lub nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki. Świadczenie pielegnacyjne nie jest wynagrodzeniem za sprawowana opiekę, lecz ekwiwalentem za utracone wynagrodzenie z tytułu rezygnacju z zatrudnienia lub jego niepodejmowaniem. Świadczenie pielegnacyjne nie ejst za tem nagrda za sprawowana opieke, lecz rekompensata za wynagrodzenie jakie moznaby otrzymac, jezeli tej opieki by sie nie sprawowało. Wniskodawca zaś nie wykazał zdaniem MOPS, aby sprawowana opieka uniemozliwiala mu podjecie zatrudnienia. Organ I instacji ustalil także, ze Wnioskodawca nie spelnia rowniez przesłanek przysługiwania swiadczenia pielegnacyjnego w przepisach obowiazujących od 1 stycznia 2013 bowiem zgodnie z obecnym brzmieniem art 17 swiadczenie pielegacyjne jest skierowane do inneg grupy osob.

To jest napisane w decyzji.

Zastanawia mnie to czy jak składalem wniosek w tamtym roku, powinienen byc rozpatrywany na starych zasadach, a nie jak oni napisali ze na nowych. gdzie na nowych faktycznie ten zasilek został podzielony na 2. I sa zupelnie inne wnioski. A mnie na starym wniosku niszcza nowymi przepisami..

Czy możecie pomóc?

Jeżeli w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności jest zapisane, że mama wymaga całodobowej opieki to to powinien być główny powód przyznania świadczenia.
Ja na twoim miejscu napisałabym wniosek o przyznanie specjalnego zasiłku opiekuńczego, który został wprowadzony z dniem 01.01.2013, ponieważ świadczenie pielęgnacyjne przysługuje innej grupie osób tak jak napisali w odpowiedzi (niepełnosprawność powstała przed 18 rokiem życia). Musisz jeszcze wziąść pod uwagę wysokość emerytury czy renty mamy (jeżeli taką otrzymuje) ponieważ ważny jest też dochód na osobę i do tego wliczany jest też zasiłek pielęgnacyjny z ZUS lub MOPS w zależności z jakiego źródła się go pobiera. Nie może wam przekroczyć kwoty 623,00 zł na osobę żeby taki specjalny zasiłek opiekuńczy dostać.

Więc tak, złożyłem odwołanie do SKO, dostałem dzisiaj odpowiedź iż SKO uchyla zaskarżoną decyzję w całości i przekazuje do ponownego rozpatrzenia. Głównym powodem było brak wnikliwości pracownika socjalnego do moich obowiązków, oraz przyznali rację że powinien być wniosek rozpatrzony na zasadach z 2012 roku.

Moje pytanie teraz do was, czy będzie jeszcze jeden wywiad u mnie w domu, czy mogę być wzywany do MOPS?

I czy są szanse na to abym ten zasiłek otrzymał i w jakim terminie MOPS musi wydać decyzję?

w dalszym ciągu masz problem - SKO nie "nakazało" przyznać świadczenia, ale ponownie rozpatrzyć wniosek, jak postąpi MOPS nie wiadomo; jako, że jest to sprawa z odwołania MOPS winien wydać swoją decyzję jak najszybciej

No właśnie ciekawe co wysmyślą, ale chyba powinni mnie wezwać do siebie, ew przyjsc na wywiad?

Powiedzcie mi ile można czekać na odzew z mopsu? Dostałem pismo z SKO 2.04.2013, do dnia dzisiejszego MOPS w zaden sposob nie zareagował, zaczynam się denerwować i chyba odwiedze dyrektora i sie zapytam co robią jego ludzie

Powrót