świadczenie pielęgnacyjne

• Autor wątku Autor wątku Beata1234567
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To witaj w klubie jeżeli chodzi o młodsze dzieci to też mogę powiedzieć, że jestem "znawczynią".

W decyzji odmownej pisze,miedzy innymi:ze corka ma na stale orzeczenie,ale ze moj maz ma gospodarstwo 2,20 ha.przelicz.w zwiazku z tym ja podlegam obowiazkowemu ubezp,emerytalno rentowemu w Krus.Powoluja sie na art.17.ust.1ze świadcz.pielegn.wiaze sie z niepodejmowaniem zatrudnienia.....a w slowniczku pojec zawartym w art.3 punkt22w/wustawy-zatrudnienie to takze praca w gospodarstwie[cos tu pisze o rodzajach zatrudnienia;czlonkowstwa w spoldzielni kolek rolniczych,lub spoldzielni uslug rolniczych].No i powoluja sie jeszcze na Uchwale Sadu Administracyjnegoz dn.11-12-2012,że prowadzenie gospodarstwa rolnegoprzez rolnika stanowi negatywna przeslanke do przyznania świadczena pieleg.na dziecko na podstawie art,17 ust,1 W zwiazku z art.3 pkt22ust.z dn.28-11-2003 o św, rodzinnych. Wiec zgodnie z tymi przepisami Świadczenie należy Odmówić.MAm 14 dni na odwolanie do SKO.Dodam ponownie ze jestem tylko żoną rolnika i gospodarstwo jest na męża.Prosze o pomoc co zawrzec w tym odwolaniu do SKO.Pozdrawiam

MUSZE sie odwolac do SKO.CZy ktoś juz sie odwolywal z podobnym problemej jak moj?prosze o podpowiedż,czy są jakies szanse na pozytywne rozpatrzenie mojej sprawy?Może ktos sie orientuje?Pani Alicjo może pani mi coś doradzi.PozdrAWIAM

zgodnie z art. 3 pkt. 22 ustawy (definicja zatrudnienia) rolnik nie jest osobą zatrudnioną ; co prawda uchwała NSA podważa to stanowisko (niestety uhwały NSA są wiążące dla organów nizszych instancji w tym SKO), jednakże z tym stwierdzeniem nie zgadza się minister Władysław Kosiniak-Kamysz ; zanosi się na kolejną nowelizację ustawy; zainteresowałam się sprawą (i dlatego tak długo nie odpisywałam) i obawiam się, że do czasu zmian SKO może również podtrzymać negatywną decyzję I organu, pozostanie zatem skarga do WSA - może wówczas będzie już interesująca nas zmiana, życzę powodzenia

No to nici z tego,ale sie odwolam.Ale jak to jest jak ja jestem zoną rolnika[domownikiem]i dlatego musi oplacać za mnie Krus.Ziemia jest meza i to on jest rolnikiem.Może musi mnie jakoś z Kruzu wycofać ale czy moze jakoś to zrobić?Bo ja nie pracuje w gospodarstwie.Mąz ma tylko łąki.Nie ma nawet zadnych zwierząt gospodarskich,ani chlewa.Jak nie placilby za mnie skladek to wtedy by nalezaly mi sie te świadczenia?

PANI ALICJO Dziękuję Pani za pomoc w rozwikłaniu tych przepisow.Szkoda tylko ,że pewnie nie będą na moją korzyść.Ale będę jeszcze walczyć.POZDRAWIAM I DZIEKI.

Powrót