Świadczenie pienieżne 5000 zł na rzecz funduszu pomocy pokrzywdzonym i pospenitencjar

• Autor wątku Autor wątku Rafał9503
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafał9503

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
Zostałem skazany z art 178a §1kk (jazda w stanie nietrzeźwości)na karę 3000zł grzywny, 5 lat zakazu prowadzenia pojazdów, 5000 zł na rzecz funduszu poszkodowanych w wypadkach i pomocy postpenitencjarnej oraz koszty sądowe. Grzywnę i koszty sądowe opłaciłem. Świadczenie pieniężne sąd rozłożył mi na raty z których opłaciłem około 2000 zł. I tu zaczynają się schody, straciłem pracę i przez jakiś czas nie będę mógł spłacać dalej rat na fundusz w kwocie 400 zł miesięcznie,mieszkam z rodzicami nie mam majątku tylko telefon warty 150 zł, do najbliższego miasta 15 km nie mam prawa jazdy i zakaz, rodzice na rentach. Czy sąd może zamienić mi ta pozostałą kwotę świadczenia pieniężnego na areszt lub pozbawienie wolności? Chce tego uniknąć :( na wezwaniu do zapłaty świadczenia jest pouczenie z art jak od grzywny ze jeśli egzekucja bezskuteczna to prace społeczne, jak brak zgody na prace społeczne to areszt.Ale przecież to nie jest grzywna czyli w rozumieniu kara tylko środek karny. Proszę o pomoc

Powrót