Świadczenie postojowe a wykonywanie pracy niezwiązanej z umową o pracę

• Autor wątku Autor wątku Szklana_Łasica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szklana_Łasica

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Mam taki dylemat. Jestem zatrudniony w sklepie, który jest nieczynny ponieważ znajduje się w galerii handlowej ( Rozporządzenie dot. COVID ) . Pracownicy zgodnie z tym przebywają na świadczeniu postojowym. Pracodawca chce wysłać część pracowników do pomocy przy transporcie towaru do klientów. I tu rodzi się moje pytanie : Czy jestem zobligowany do wykonywania pracy na rzecz pracodawcy nie w miejscu zatrudnienia i wykonując pracę dodatkową - niewynikającą z umowy o pracę ani opisu stanowiska pracy?

Z góry dziękuję za rzetelne odpowiedzi.

Pracodawca może powierzyć pracownikowi inną pracę. Z Twojego opisu wynika, że jest to uzasadnione potrzebami pracodawcy i jest to praca, która odpowiada Twoim kwalifikacjom. W Twojej sytuacji, dopóki będziesz pomagał przy transporcie a nie prowadził ciężarówkę to wszystko jest OK wg mnie.

Kwalifikacje w mojej ocenie to także odbycie odpowiedniego szkolenia BHP na odpowiednim stanowisku. Kierowcy i logistyka mają odrębne szkolenia BHP w firmie.

Drugą nurtującą rzeczą jest fakt, iż jako sprzedawca oprócz podstawy dochodzą mi dodatkowe składniki wynagrodzenia. Przy transporcie mam mieć jedynie podstawę co za tym idzie, będzie ona wynosiła tyle samo co najniższa krajowa. Tym samym : będąc w domu czy pomagając kierowcom zarabiam tyle samo. Nie powinna ta praca być dodatkowo wynagradzana?

Szklana_Łasica napisał:
Kierowcy i logistyka mają odrębne szkolenia BHP w firmie.
a czy zajmowałbyś się prowadzeniem pojazdów lub logistyką? Zdaje się, że nie. Bo jako pomoc przy transporcie, nie zajmujesz się ani jednym, ani drugim. Jesteś pomocą.

Szklana_Łasica napisał:
Przy transporcie mam mieć jedynie podstawę co za tym idzie, będzie ona wynosiła tyle samo co najniższa krajowa. Tym samym : będąc w domu czy pomagając kierowcom zarabiam tyle samo. Nie powinna ta praca być dodatkowo wynagradzana?

Może być wynagradzana dodatkowo, ale nie musi. Nie może być płacone mniej niż najniższa krajowa.

Ostatnia edycja:
Latrommi napisał:
a czy zajmowałbyś się prowadzeniem pojazdów lub logistyką? Zdaje się, że nie. Bo jako pomoc przy transporcie, nie zajmujesz się ani jednym, ani drugim. Jesteś pomocą.

Uściślając : kierowcy tj. nie tylko osoby prowadzące pojazd, ale również pomoc, odbywają inne szkolenia niż pracownik stacjonarny. Operują z innym sprzętem i w innych warunkach. Ale mniejsza o większość. Myślę, że nie warto dalej polemizować. Temat do zamknięcia. Dzięki za odpowiedź.

Skąd pewność że nie będzie szkolenia BHP na pierwszym dniu?

Powrót