Świadczenie przedemerytalne a rozliczenie PIT

• Autor wątku Autor wątku Niesforna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Niesforna

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam,
mój przyszły teść był strażakiem. W maju 2007 roku został zwolniony ze służby, (gdyż nabył prawo do zaopatrzenia emerytalnego z tytułu osiągnięcia 30 lat wysługi emerytalnej - na podstawie Dz.U. z 2002 r., nr 147, art. 43, ust.3, pkt 3). Przez rok (tzn do maja 2008) był na świadczeniu przedemerytalnym (Dz.U. z 2002 r., nr 147, art. 101).
I teraz chodzi mi o roczne rozliczenie PIT:
- mam PIT-11 z nowego zakładu pracy (gdyż obecnie nadal pracuje),
- mam PIT-40A z emerytury (którą pobiera od czerwca 2008),
- natomiast brakuje mi PITa z tego świadczenie przedemerytalnego. Przyszło tyko pismo o wysokości składek zapłaconych na ubezpieczenie zdrowotne. W instytucji, która wypłacała owe świadczenie Pani powiedziała, że PITa nie trzeba, a tylko w rocznym rozliczeniu należy odliczyć sobie od podatku składki zapłacone na ubezp. zdrowotne zgodnie z pismem, które przyszło.

I moje pytanie jest następujące - czy ta Pani podała dobrą informację ?? Czy możliwe jest, że tego świadczenia nie wlicza się do osiągniętego dochodu, a zapłacone składki można sobie odliczyć ??
Proszę o jak najszybszą odpowiedź, gdyż kończy się czas, na złożenie do US rozliczenia, i nie wiem co mam z tym zrobić.

Dziwne. Nie trzeba PIT? A czy świadczenie przedemerytalne zwolnione jest z opodatkowania? PIT być musi :)

Poza tym gdzie w tym artykule mowa o świadczeniu przedemerytalnym. Chyba coś pomyliłaś :)

Art. 101. 1. Strażakowi mianowanemu na stałe, zwolnionemu ze służby na podstawie art. 43 ust. 2 pkt 1 oraz ust. 3 pkt 3, wypłaca się co miesiąc, przez okres roku po zwolnieniu ze służby, świadczenia pieniężne w wysokości odpowiadającej uposażeniu zasadniczemu wraz z dodatkami o charakterze stałym, pobieranymi na ostatnio zajmowanym stanowisku służbowym.
2. Strażakowi uprawnionemu do świadczenia określonego w ust. 1, który nabył prawo do zaopatrzenia emerytalnego, przysługuje prawo wyboru jednego z tych świadczeń.
3. Strażakowi zwolnionemu ze służby na podstawie art. 43 ust. 3 pkt 4 i 5, który z powodu nadal trwającej choroby nie może podjąć zatrudnienia, wypłaca się co miesiąc świadczenie pieniężne określone w ust. 1 przez okres choroby, nie dłużej jednak niż przez okres 3 miesięcy, chyba że wcześniej komisja lekarska wydała orzeczenie o inwalidztwie, stanowiące podstawę do ustalenia prawa do renty inwalidzkiej.

Ostatnia edycja:
Morena napisał:
Chyba coś pomyliłaś :)

Nie pomyliłam.

Art. 101. 1. Strażakowi mianowanemu na stałe, zwolnionemu ze służby na podstawie art. 43 ust. 2 pkt 1 oraz ust. 3 pkt 3, wypłaca się co miesiąc, przez okres roku po zwolnieniu ze służby, świadczenia pieniężne w wysokości odpowiadającej uposażeniu zasadniczemu wraz z dodatkami o charakterze stałym, pobieranymi na ostatnio zajmowanym stanowisku służbowym.
2. Strażakowi uprawnionemu do świadczenia określonego w ust. 1, który nabył prawo do zaopatrzenia emerytalnego, przysługuje prawo wyboru jednego z tych świadczeń.

Otrzymywał to właśnie świadczenie pieniężne. Zgodnie z punktem 2 miał wybór - czy od razu emerytura czy przez rok to świadczenie pieniężne (przedemerytalne). I był na tym świadczeniu pieniężnym.

Też wydaje mi się to dziwne, nie wiem czy to świadczenie jest opodatkowane czy nie. Wiem tylko że od tego świadczenia potrącone zostały skł. na ubezp. zdrowotne. I Pani w instytucji, która to świadczenie wypłacała, poinformowała, że PITa nie ma, nie trzeba, a tylko należy sobie od podatku odliczyć skł. na ubezp. zdr. (zgodnie z pismem, które przyszło, o czym pisałam wcześniej)

Dlatego pytam, czy ktoś się na tym ZNA, żeby mi powiedzieć czy tak jest, jakąś podstawę prawną czy coś. Nie chcę, aby przyszły teść miał potem jakieś problemy z US.
Ale skoro był w tej instytucji co wypłacała to świadczenie, i powiedzieli mu, żę PITa nie ma i nie trzeba, to może tak jest ?? Precież z palca sobie tej informacji nie wyssała ta Pani co tam pracuje...
Dodam jeszcze, że żaden z jego byłych współpracowników (około 6 osób), którzy są w takiej samej sytuacji (zwolnieni na tych samych zasadach, w tym samym czasie) nie dostali PITa. Więc raczej nie jest to błąd instytucji...

Kobieto nie mieszaj :) i nie myl pojęć.
Świadczenie pieniężne to nie świadczenie przedemerytalne!! Świadczenia przedemerytalne są wypłacane przez ZUS osobom krótko mówiąc bezrobotnym.

http://poradapodatkowa.pl/opodatkow...nkcjonariuszy_panstwowej_strazy_pozarnej.html

Art. 30. 1. Od dochodów (przychodów) pobiera się zryczałtowany podatek dochodowy:

1) (uchylony),

1a) (uchylony),

1b) (uchylony),

1c) (uchylony),

2) z tytułu wygranych w konkursach, grach i zakładach wzajemnych lub nagród związanych ze sprzedażą premiową, uzyskanych w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego, z zastrzeżeniem art. 21 ust. 1 pkt 6, 6a i 68 – w wysokości 10 % wygranej lub nagrody,

3) (uchylony),

4) z tytułu świadczeń otrzymanych przez emerytów lub rencistów, w związku z łączącym ich uprzednio z zakładem pracy stosunkiem służbowym, stosunkiem pracy, pracy nakładczej lub spółdzielczym stosunkiem pracy, z zastrzeżeniem art. 21 ust. 1 pkt 26 i 38 – w wysokości 10 % należności,

4a) z tytułu świadczeń pieniężnych otrzymywanych po zwolnieniu ze służby przez funkcjonariuszy służb mundurowych oraz żołnierzy, w związku ze zwolnieniem tych osób ze służby stałej na podstawie odrębnych ustaw, przez okres roku co miesiąc lub za okres roku jednorazowo albo co miesiąc przez okres trzech miesięcy – w wysokości 20 % należności,

Ostatnia edycja:
No dobra, to pobierał świadczenie pieniężne a nie emerytalne.

Z tego linka co wkleiłaś, wychodzi na to że instytucja wypłacająca to świadczenie jest zobowiązana do wystawienia PIT - 8A.

".... Ad 3) Opodatkowaniu zryczałtowanym podatkiem dochodowym od osób fizycznych w wysokości 20 % podlega w myśl art. 30 ust. 1 pkt 4a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych świadczenie pieniężne wypłacane strażakowi mianowanemu na stałe przez okres jednego roku po zwolnieniu ze służby, co miesiąc, w wysokości odpowiadającej uposażeniu zasadniczemu wraz z dodatkami o charakterze stałym, pobieranym na ostatnio zajmowanym stanowisku służbowym (art. 101 ustawy o Państwowej Straży Pożarnej). Zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt 4a ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych po zmianie wprowadzonej art. 1 pkt 16 ustawy z dnia 18 listopada 2004 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 863, poz. 2619) od uzyskanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dochodów (przychodów) pobiera się zryczałtowany podatek dochodowy z tytułu świadczeń pieniężnych otrzymywanych na podstawie odrębnych ustaw, przez funkcjonariuszy służb mundurowych oraz żołnierzy, w związku ze zwolnieniem tych osób ze stałej służby - w wysokości 20% należności. Płatnik dokonując wypłaty tych świadczeń zobowiązany jest na mocy art. 41 ust. 4 i art. 42 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, do pobrania zryczałtowanego podatku dochodowego i przekazania go w terminie do dnia 20 miesiąca następującego po miesiącu, w którym pobrano podatek na rachunek urzędu skarbowego, którym kieruje naczelnik urzędu skarbowego właściwy według miejsca siedziby płatnika, jak również do przesyłania deklaracji PIT-8A...."

A co jeśli tego PITa nie przysłał ??? I twierdzi, że żadnego PITa nie powinno być, nie ma i nie będzie ?? Co ma w takim wypadku zrobić podatnik ??

Janusz M. napisał:
Nie ma już druku PIT-8A. :)

No dobrze Panie Januszu. Nie ma PIT 8A
To co w końcu z tym rozliczeniem ? Potrzebny jest jakiś PIT czy nie ?
Możliwe jest żeby można było odliczyć sobie te skł. na ubez. zdr. bez wliczania tego świadczenia do dochodu ?? (tak, jak powiedziała to Pani pracująca w instytucji wypłacającej świadczenie) ??

Jeśli od tego świadczenia pobrany i odprowadzony był podatek, to oczywiście że trzeba się rozliczyć z przychodu. Do rozliczenia się z fiskusem nie jest potrzebny PIT-8a, a jedynie informacja od płatnika.

Janusz M. napisał:
a jedynie informacja od płatnika.

A jeśli płatnik takiej informacji nie dostarczył ?? Jedyne co przyszło to pismo, o wysokości składek zapłaconych na ubezpieczenie zdrowotne. Pani w instytucji, która wypłacała świadczenie mówi że nic więcej nie potrzeba.

Więc nie trzeba się z tego rozliczać (skoro ta Pani tak mówi, i nic więcej nie chcą dać żadnego dokumentu), a można sobie odliczyć zapłacone składki na ubezpieczenie zdrowotne ??

Niesforna napisał:
a można sobie odliczyć zapłacone składki na ubezpieczenie zdrowotne ??

A od czego w takim razie odliczyć te składki, skoro nie ma dochodu?? :)
Dziwnych informacji udziela ta Pani. Najlepiej zwrócić się do niej na piśmie , niech wyjaśni na jakiej podstawie (prawnej) nie był pobierany podatek, a sprawę ostatecznie wyjaśnić w urzędzie skarbowym.

Ostatnia edycja:
Morena napisał:
A od czego w takim razie odliczyć te składki, skoro nie ma dochodu?? :)

dochód jest z innych źródeł (emerytura i nowa praca).

Morena napisał:
Najlepiej zwrócić się do niej na piśmie
Pismo z zapytaniem było złożone na początku marca, nie było odpowiedzi, więc była wizyta osobiście i takich właśnie informacji ta Pani udzieliła, mówiąc że nie będzie żadnych PITów, pism, papierków, oprócz tego co przyszło o wysokości zapłaconych skł. na ubezp. zdr.

Dzwoniłam do księgowości do tej instytucji co wypłacała to świadczenie, i Pani która tam pracuje powiedziała mi, że to świadczenie jest opodatkowane, ale w formie ryczałtu, i w związku z tym, nie ma potrzebny rocznego rozliczania się z tego tytułu.
Natomiast można (jeżeli posiada się inny dochód) odliczyć składki, które zostały zapłacone na ubezp. zdr.

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy tak rzeczywiście jest ???

Chyba sama zainteresowana nie przeczytała do końca art.30 na który się powołuje, a dokładniej ust. 8 ... dochodów (przychodów), o których mowa w ust. 1, nie łączy się z dochodami opodatkowanymi na zasadach określonych w art. 27.
Skoro już nie starczyło czasu na doczytanie :) wystarczyło zapytać owa "Panią" jaki przepis stanowi o tym, o czym ona mówi...
Szkoda gadać...

Powrót