świadczenie przedemerytalne

• Autor wątku Autor wątku x12x13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

x12x13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam 53 lata. Z winy zakładu zostanie ze mną rozwiązana umowa o prace . Mój staż pracy wynosi 33 lata i 5 miesięcy ( w chwili kiedy rozwiązana zostanie umowa) . Urodziłam dwoje dzieci i na urlopie wychowawczym byłam 3 lata i 4 miesiące. Czy w związku z tym będę mogła przejść na świadczenie przedemerytalne bez względu na wiek? Czy zostaną mi doliczone 2 lata 6 miesięcy z urlopu wychowawczego, żebym miała 35 lat pracy ? Jeśli nie to co mam zrobić, żeby nie zostać bez żadnych świadczeń?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

Hm---Najlepiej dla Ciebie i dla swiadczeniodawcow byłoby znalezc następną pracę. Wiem. że to trudne. Interesowałam się tym problemem i powiedziano mi że urlop wychowawczy dolicza się do stażu pracy.

Mieszkam w małym miasteczku, nie ma szans na stałe zatrudnienie w moim wieku . Nie wiem co robic

Z tego co mi wiadomo to chyba kwalifikujesz się na to swiadczenie przedemerytalne. Jeżeli dobrze policzyłas okresy składkowe i nieskładkowe. Minimum wymagane ( 35 lat) liczy się na koniec poprzedzającego roku. Czyli aktualnie staż pracy do konca grudnia 2012 r. Jeżeli mylę się .to proszę kogos kompetentnego o poprawę.
I jeszcze jeden warunek . po ustaniu zatrudnienia trzeba najpierw minimum 6 miesięcy byc na zasiłku dla bezrobotnych

Witam! Czy mężczyzna, który ma staż pracy wynoszący 40 lat (przepracowane w jednym zakładzie pracy), po rozwiązaniu umowy o pracę za porozumieniem stron może starać się o przyznanie świadczenia przedemerytalnego?

Powrót