Świadczenie rehabilitacyjne a 13 emerytura

• Autor wątku Autor wątku kerim777351
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kerim777351

Użytkownik
Odpowiedzi
215
Witam,czy na świadczeniu rehabilitacyjnym (trwa od października 2022 do października 2023) ZUS wypłaci dodatkowe świadczenia tzw.13 i 14 emerytura?

Nie. Świadczenie przysługuje emerytom i rencistom oraz osobom uprawnionym do rodzicielskiego świadczenia uzupełniającego, świadczenia pieniężnego przysługującego cywilnym niewidomym ofiarom działań wojennych, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, świadczenia i zasiłku przedemerytalnego.

Wszystko

Grafika

=

Zaku

Czy trzynastka przysługuje na zasiłku rehabilitacyjnym? Jeśli

w dniu 31 marca 2022 masz

prawo do zasiłku

rehabilitacyjnego,

przysługuje Ci prawo do

odebrania trzynastej

emerytury. Podobnie wygląda

sprawa w przypadku otrzymywania świadczenia pielęgnacyjnego. 16 lip 2022

Taka odpowiedź jest w internecie po wpisaniu pytania czy na świadczeniu rehabilitacyjnym należy się 13 emerytura dlatego się pytałem.

Pobierając świadczenie rehabilitacyjne w dalszym ciągu jesteś pracownikiem, a nie emerytem. Stąd też nie nie masz prawa do 13 emerytury. Przeczytaj ze zrozumieniem odpowiedź udzieloną przez Reset321.

Ostatnia edycja:
Nie jestem pracownikiem zostałem zwolniony,nie mogę pracować, świadczenia obliczone z najniższej krajowej.Wpisalem pytanie w Google taka odpowiedź się ukazała stąd moje pytanie.Skoro się nie należy to trudno tylko pytam.

Ok powtarzam wpisałem pytanie w Google czy na świadczeniu rehabilitacyjnym należy się 13 emerytura, przeczytałem odpowiedź jak w moim nieudolnie skopiowanej odpowiedzi o 10.27 i zadałem w związku z tym pytanie.Zrozumiałem ,nie należy się i ok nie widzę powodu by to powtarzać n razy.Błąd jest w informacji po wpisaniu zapytania w Google i takie rzeczy niepotrzebnie wprowadzają ludzi w błąd.

Przejrzałem Google i tylko jedna strona wątpliwej wiarygodności uparcie utrzymuje że 13 emerytura należy się na zasiłku rehabilitacyjnym. Natomiast na stronie ZUS jasno i przejrzyście jest napisane komu się ona należy. Więc nie wiem skąd masz te wątpliwości.

Naprawdę nie wiem, wpisałem pytanie i widocznie ta strona wątpliwej wiarygodności ukazała się jako pierwsza.Ośmieliłem się zadać pytanie,uzyskałem odpowiedź i tyle.
Nie znam algorytmu ukazywania się odpowiedzi po wpisaniu hasła w Google.Dalsze rozważania na ten temat uważam za zbędne.
Pozdrawiam serdecznie.

Powrót