Świadczenie rehabilitacyjne ZUS

• Autor wątku Autor wątku jacek-86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek-86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Choruję na dyskopatię i przebywam na zwolnieniu lekarskim od sierpnia 2013 roku.
20 listopada stanąłem na komisji lekarskiej, na której otrzymałem skierowanie do sanatorium w terminie 3.01-26.01.2014. W okolicach końca stycznia kończy mi się okres zasiłku chorobowego. Planowałem powrócić do pracy po powrocie z sanatorium jednak 20 grudnia byłem u neurologa ,który stwierdził że będzie konieczna operacja ponieważ dyskopatia się pogłębia,termin operacji mam na 25 marca 2014. W związku z tym,że nie wrócę do pracy chciałbym wnioskować do ZUS o świadczenie rehabilitacyjne. Jednak z uwagi na okres świąteczny, najbliższą wizytę u lekarza mam dopiero 2 stycznia (do złożenia wniosku konieczny jest druk N-9 wypełniony przez lekarza oraz druk N-10 z pracy).
Posiadam jedynie zaświadczenie od neurologa o kwalifikacji do zabiegu oraz wyniki badań. Kompletowanie dokumentów (N-9 oraz N-10)z tego co wiem zajmuje ok. tygodnia a więc w czasie gdy będę przebywał w sanatorium. Jak wybrnąć z obecnej sytuacji(kompletowanie dokumentów,komisja lekarska w sprawie przyznania świadczenia) mając na względzie to że rezygnacja z sanatorium może oznaczać cofnięcie zwolnienia lekarskiego? Z rehabilitacji nie zamierzam rezygnować jednak będąc w sanatorium nie będę w stanie skompletować dokumentów.

Blagam pomocy!!!
jestem po opeacji kolana z dnia 18.11.13 dnia 3.12 dostalam z wolnienie kolejne od lekarza do 7 stycznia 2014 jednakze Zus wyslal papier o stawiennictwo na komisje lekarska ktora miala sie odbyc 23.12.13 jednak tego papieru nie otrzymalam okazalo sie ze awizo bylo w innej skrzynce niz mojej wiec na tej komisji sie nie stawilam dzis (3.01.14) moja mama z nalazla w skrzynce pismo z zusu iz nie wyplaca mi chorobowego bo nie stawilam sie na tej komisji z 23 grudnia, ale jak mialam sie stawic skoro awizo nie dotarlo moja mama otrzymala to wczesniejsze pismo dopiero dzis przy okazji odbioru dzisiejszego o decyzji.. Pytanie moje brzmi jakim cudem zus moze wystawic decyzje o nie wyplaceniu skoro list nie zostal odebrany-ten wczesniejszy, nie wyslali ponownego ani nic zwolnienie mam do wtorku ide do lekarza na kontrol. Co moge zrobic bo sprawa jest strasznie dziwna bo skoro to byl polecony list przez nich to wiedza ze nie dotarl nie rozumiem ich postepowania, prosze bardzo o szybka pomoc:)

Powrót