Świadczenie świąteczne z KFŚS

• Autor wątku Autor wątku Denarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Denarek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry!

W moim zakładzie planowana jest wypłata świadczenia z KFŚŚ z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych.
W związku z tym żąda się ode mnie okazania PIT-ów (mojego, żony i córki) i to najpóźniej do 31.03.2026r.
Jest to potrzebne aby zaszeregować pracownika do odpowiedniej grupy świadczącej o jego sytuacji finansowej.
Wysokość świadczenia będzie uzależniona od tego, w której grupie pracownik się znajdzie.

O ile nie ma problemu z dostarczeniem mojego i córki rozliczenia z Urzędem Skarbowym za ubiegły rok, o tyle jest problem z dostarczeniem do tego terminu rozliczenia rocznego mojej żony.
Prowadzi ona bowiem jednoosobową działalność gospodarczą, rozlicza się poprzez firmę prowadzącą jej księgowość a obowiązek jej rozliczenia upływa dopiero 30.04.2026r.

W zakładzie powiedziano mi, że jeżeli do 31.03.2026r. nie dostarczę PIT-ów za poprzedni 2025 rok to zostanę zaszeregowany do grupy pracowników o najwyższym statusie finansowym.
W związku z tym świadczenie będzie najniższe.

Czy zakład może żądać ode mnie dokumentów, których nie jestem w stanie dostarczyć w wymaganym terminie?
Fizycznie tego dokumentu jeszcze nie ma i nie ma takiego prawnego wymogu aby był do końca marca b.r.
Nie jestem w stanie zatem dostarczyć rozliczenia podatkowego żony.

Czy zakład może na podstawie braku dostarczenia tego dokumentu automatycznie zaszeregować mnie do grupy pracowników o najwyższym statusie finansowym i przyznanie mi najniższego świadczenia? Wydaje mi się to niesprawiedliwe. Brak tego dokumentu jest niezależny ode mnie i wcale nie oznacza, że ja nie chcę go dostarczyć.

Bardzo proszę o poradę dotyczącą tego problemu.

Chociaż wydaje się to niesprawiedliwe, to zakład pracy ma prawo tego zażądać w wyznaczonym terminie zgodnie z regulaminem wypłat świadczeń dla pracowników. Zazwyczaj informację o sytuacji życiowej i materialnej dostarcza się pracodawcy raz w roku wraz z pierwszym wnioskiem o wypłatę świadczenia. Możesz ewentualnie dogadać się z pracodawcą, że przy tej okazji wypłaty świadczenia (Wielkanoc) zostaniesz zaszeregowany do grupy o najwyższych dochodach z uwagi na brak rozliczenia podatkowego żony, a przy kolejnej okazji (np. wczasy po gruszą) dostarczysz wszystkie rozliczone PIT-y i Twoje zaszeregowanie zostanie jeszcze rozpatrzone. Ale to też zależy od dobrej woli pracodawcy.

Faktycznie wydaje się to nie do końca sprawiedliwe.

Tak czy inaczej - bardzo dziękuję za rzeczową i konkretną odpowiedź.

Powrót