Świadczenie urlopowe - odmowa

• Autor wątku Autor wątku Lambik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lambik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Cześć Mądre Głowy,
Proszę o poradę. Jestem zatrudniony (od 11lat) w firmie zatrudniającej poniżej 25 osób, w tym roku pracodawca nie poinformował nas o rezygnacji w wypłacania świadczenia urlopowego, dodatkowo temat ZFŚS został ominięty, fundusz nigdy nie był utworzony. Prezes jednemu z kierowników powiedział, żeby nie udzielał urlopów powyżej 13 dni.
W związku z powyższym wypisałem wniosek urlopowy od 19.07 do 2.08 - 11 dni pracujących plus 6 dni weekendu, prezes podpisał mi ten wniosek.
Ostatniego dnia przed wyjazdem na urlop zapytałem co z wypłatą świadczenia urlopowego- otrzymałem odpowiedź ze firmy na to nie stać i jestem bezczelny.
Zgodnie ze zwyczajem w firmie telefon służbowy zostawiłem w biurze, prywatny numer zwierzchnicy do mnie mieli.
Pierwszego dnia urlopu prywatnie zostałem poinformowany przez jednego ze współpracowników, że szef pokreślił mój wniosek urlopowy, odmówił udzielenia urlopu i skrócił go tak, żeby sumarycznie nie przekroczył 14 dni ciągłego wypoczynku. Jako, że nie zostałem o tym oficjalnie poinformowany to urlop odbyłem w wymiarze pierwotnym- po powrocie tj. dzisiaj dowiedziałem się, że na dwa dni wykreślone pracodawca sam mi wpisał urlop na żądanie.
Według mnie nie powinien nic mi zmieniać w urlopie bez mojej wiedzy zważywszy na fakt, że moja nieobecność nie stanowiła ryzyka dla płynności pracy zakładu, dodatkowo urlop na żądanie to mój przywilej a nie jego.
No i kwestia odmowy wypłaty świadczenia urlopowego, podobno znalazł w orzecznictwie wyrok NSA który wskazuje, że nie ma obowiązku mi tego wypłacić.

pozostaje skarga do PIP ewentualnie sad pracy

Powrót