świadczenie urlopowe

• Autor wątku Autor wątku piotrp1976
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrp1976

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
z końcem marca wygasła mi umowa o pracę, wcześniej wysłano mnie na przymusowy urlop. Czy za okres ponad 14 dni urlopowych mogę jeszcze domagać się świadczenia urlopowego, tzw gruszki? :)

Czy świadczenie urlopowe przysługuje też emerytom od ostatniego zakładu pracy? Czy pracodawca może wymagać jakichś dodatkowych dokumentów?

A czy Pan wie co to jest świadczenie urlopowe?
"Generalne zasady wypłacania świadczeń urlopowych zostały uregulowane w ustawie z dnia 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych. Według ustawy pracodawcy zatrudniający według stanu na dzień 1 stycznia danego roku mniej niż 20 pracowników w przeliczeniu na pełne etaty (nie dotyczy to jednak prowadzących działalność w formach organizacyjno-prawnych jednostek sektora finansów publicznych, o których mowa w art. 20, 21 i 24-27 ustawy o finansach publicznych, którzy tworzą fundusz bez względu na liczbę zatrudnianych pracowników) mogą albo utworzyć utworzyć zfśs, albo mogą wypłacać świadczenie urlopowe. Warto jednak zaznaczyć, że pracodawcy zatrudniający mniej niż 20 pracowników nie muszą (ale mogą) wypłacać świadczenia urlopowego ani tworzyć funduszu świadczeń socjalnych."

Powrót