Świadczenie usług na umowę o dzieło czy założenie przedsiębiorstwa.

• Autor wątku Autor wątku glabro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

glabro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Chciałbym razem z moim znajomym świadczyć usługi informatyczne z dojazdem do klienta. Byłyby to uśługi doraźne umawiane telefonicznie, w planach mamy też założenie witryny WWW.
Powiedzcie czy jest obowiązek założenia przedsiębiorstwa, czy wystarczy aby świadczone usługi były wystawione na umowę o dzieło czy też zlecenie i opiewające na jakąś kwotę, z której później rozliczalibyśmy się przed skarbówką?

Jeśli byłyby to zlecenia od firm, to nie ma problemu. Zawieralibyście umowy zlecenia lub umowy o dzieło.
Natomiast stałe przychody (usługi dla ludności :). ) wymagałyby założenie 'firmy'. Najprostsze wyjście to zgłoszenie jednoosobowej firmy do rejestru działalności gospodarczej. Następnie albo założenie spółki cywilnej, albo zatrudnienie pozostałych znajomych w tej firmie jako pracowników.

Dzięki, mam jeszcze pytanie czy jeśli mam stałą pracę - umowa na czas nieokreślony w firmie która płaci za mnie wszystkie składki ZUS to czy po założeniu działalności będę musiał płacić za siebie ZUS? Czy robi to za mnie firma w której pracuje i już nie muszę odprowadzać skladki? W takiej samej sytuacji jest mój znajomy. Ta działalność byłaby bardziej na II planie niż nasza obecna praca. :)

W opisanym przypadku opłaca się tylko składkę ubezpieczenia zdrowotnego, która w styczniu bieżącego roku wynosi 215,35 zł (a będzie wynosić w 2009 roku 215,53 zł).
Pod warunkiem, że ze stosunku pracy osiąga się miesięczny zarobek minimum 1276 zł.

Powrót