A
athcx
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam mam mały problem przy wykupie mieszkania od Gminnego Zarządu Mienia Komunalnego. Chodzi o świadectwo charakterystyki energetycznej. W jednym z punktów Protokołu Uzgodnień zawartego przed wykupieniem mieszkania (jeszcze nie doszło do wykupu i nie wpłaciłem pieniążków) jest zawarte sformułowanie "Dla lokalu mieszkalnego nr 8 przy ul. .... w .... nie zostało wydane świadectwo charakterystyki energetycznej, a nabywca oświadcza, że nie będzie od Gminy żądał takiego świadectwa" czy taki zapis jest zgodny z obowiązującym prawem? dlaczego mam się zrzec tego prawa i kto ewentualnie poniesie koszt wydania przedmiotowego świadectwa, czy po wydaniu takowego gmina nie zażąda dodatkowej opłaty? Wydaje mi się też istotny inny aspekt sprawy związanej z wykupem lokalu, otóż ja składałem wniosek o wykup lokalu we wrześniu 2008r. zapewniano mnie, że w ciągu 3 miesięcy dojdzie do wykupu gdyby tak się stało nie było by problemu ze świadectwem natomiast z uwagi na opieszałość urzędników do wykupu dochodzi przy obecnym stanie prawnym więc tym bardziej nie widzę powodu dla którego mam się zrzec od gminy roszczeń dot. świadectwa. Proszę o pomoc. pozdrawia Andrzej