Świadectwo na maturze

• Autor wątku Autor wątku Kicia321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kicia321

Użytkownik
Odpowiedzi
73
Witam,

Chciałam się tylko zapytać czy na maturze okazuje się świadectwo ukończenia szkoły?

świadectwo nie ale dowód osobisty lub paszport tak

No właśnie, a szkoła wymaga tego, żebym pokazała świadectwo. Szkołę kończyłam w tym roku i pierwszy raz podchodzę do matury.

a jest jakiś problem ze świadectwem jako dokumentem?
zgubiłaś go? chcą (nawet bez podstawy prawnej) to pokaż i tyle...

To nie jest żaden problem :) pytam z ciekawości, bo nigdy o czymś takim nie słyszałam. Zawsze znajomi szli tylko z dowodem. Jest jakaś podstawa prawna do wymagania świadectwa?

Wedlug mnie nie, tyle ze nie wiem jak szkoly rozwiazuja jeden problem, mianowicie musisz byc absolwentem szkoly sredniej aby moc przystapic do matury. Dokumentem poswiadczajacym ukonczenie szkoly sredniej jest wlasnie swiadectwo. Szczerze powiedziawszy pierwsze slysze, aby potrzebne bylo swiadectwo :) Ale pewnosci nie mam.

Marcin_Rejonowy napisał:
Wedlug mnie nie, tyle ze nie wiem jak szkoly rozwiazuja jeden problem, mianowicie musisz byc absolwentem szkoly sredniej aby moc przystapic do matury. Dokumentem poswiadczajacym ukonczenie szkoly sredniej jest wlasnie swiadectwo. Szczerze powiedziawszy pierwsze slysze, aby potrzebne bylo swiadectwo :) Ale pewnosci nie mam.

No właśnie, ja też pierwszy raz o tym słyszę dlatego mnie to ciekawi. Zawsze było mówione nam o dowodzie. W zasadzie przez cały rok było mówione tylko o dowodzie. Na rozdaniu świadectw dopiero powiedzieli pierwszy raz o tym, że mamy okazać świadectwa. Też się zaczęłam zastanawiać co jakby ktoś nieodebrał świadectwa, bo by nie wiedział, że ma go pokazać przed maturą to co? Nie dopuszczą wtedy do matury?

jestem już dinozaurem (maturę zdawałem 26 lat temu) ale pamiętam że wtedy była lista dopuszczonych do matury (sporządzona przez szkołę) i że każdy z nas (po okazaniu dowodu osobistego) podpisywał się na tej liście.

wydruk dopuszczonych do matury wyglądem i budową tabelki przypominał spisy wyborców które podpisujemy idąc głosować podczas wyborów samorządowych czy prezydenckich.

Powrót