swiadectwo pracy z 1981 r z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku bpaliwoda5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bpaliwoda5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, prosze o pomoc. Moj tata pracowal w Niemczech w latach 1981-83, niestety nie ma z tamtad zadnego swiadectwa pracy ktore potrzebuje do emerytury.
Dzwonilam do tej firmy jednak zostalam poinformowana ze stary zaklad pracy zostal zamkniety i nie ma zadnych dokumentow w nowej firmie. Nie wiem gdzie mam sie zglosic czy jest jakas instytucja w Niemczech lub Polsce gdzie moge sie zglosic o pomoc?
Dziekuje z gory za wszystkie odpowiedzi.

Czy to była Polska firma czy Niemiecka ? Jak Polska to należało by się zgłosić do archiwum państwowego. W Niemczech też powinno być takie archiwum.

Czy to bylo NRD czy RFN?

jesli to byla praca legalna w RFN, to powinny byc odprowadzane skladki do niemieckiego "ZUSu" czyli "Deutsche Rentenversicherung. Prosze napisac do nich, podajac KONIECZNIE cala date urodzenia, czas pracy, nazwe zakladu, miejscowosc w Niemczech, gdzie to bylo.

Oni sa bardzo dobrze zorganizowani i szybko odpisza, czy maja jakies dokumenty z tego okresu

Deutsche Rentenversicherung - Strona główna

Dziekuje za odpowiedzi, tata zostal zatrudniony przez Polski Urzad Pracy. Urzad ten wysylal ludzi do pracy w NRD. W Polsce nie ma zadnych dokumentow, powiedzieli nam zeby dowiadywac sie w Niemczech.
Sumujac zostal on wyslany przez Polski Urzad pracy do pracy w niemieckiej firmie. Nie jestem jednak pewna czy umowa/zatrudnienie bylo przez polska czy niemiecka firme.

Powrót