Świadectwo Pracy

• Autor wątku Autor wątku Cyo15092
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cyo15092

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Cześć. Wygrałem z moim byłym pracodawcą w Sadzie Pracy wyrok prawomocny zobowiązuje go do wydania mi świadectwa pracy z adnotacja "rozwiązaniu stosunku pracy przez pracownika bez zachowania okresu wypowiedzenia na podstawie art. 55$1(1)k.p.". Pracodawca mimo wyroku sądu nie wydawał mi świadectwa dopiero jak zawiadomiłem PIP i tak mi sie wydaje ze gdy dostał informacje o nadchodzącej kontroli to wydał błędne świadectwo ponieważ podał art.30. par.1 pkt 2, ale i tak został ukarany przez inspektora. I teraz wiem ze aby
iść z nim znowu do sadu to musze najpierw wysłać mu wniosek o sprostowanie świadectwa pracy. Istnieje może jakaś inna droga ze względu na fakt ze zapadł wyrok który mówi żeby podać w świadectwie informacje A,B,C,D a pracodawca i tak podaje E,F,G,H żeby go podać do sadu od razu bez tego wniosku o sprostowanie

W takiej sytuacji możesz go od razu pozwać, bo można tak bez końca się przepychać. Dostał wyrok prawomocny, a mimo to wydał świadectwo inne, niż nakazał mu sąd. Teraz wniosek o sprostowanie i dopiero wtedy sąd, sąd znowu stwierdzi, jakie ma wydać świadectwo, a on znowu wyda nie takie...
Przynajmniej może dostać kolejną grzywnę za niewykonanie wyroku sądu.

Cyo15092 napisał:
Istnieje może jakaś inna droga
Istnieje , znowu skarga do PIP a ta może za drugim razem rypnąć 5 tys zł mandatu
Inspektor może też wniść pozew do sadu pracy
Cyo15092 napisał:
musze najpierw wysłać mu wniosek o sprostowanie świadectwa pracy.
Nie o sprostowanie tylko o wydanie zgodnie z orzeczeniem sadu
PIP już nie informuje o kontroli

Sprawa wygląda tak chyba przekroczyłem ten 14 dniowy czas na sprostowanie świadectwa o jeden dzień ale to by było bez sensu ponieważ wyrok byłby w tedy tak jakby nie ważny a wszystkie artykuły na które trafiłem w intrenecie piszą o tym ze mam 14 dni i dopiero jak pracodawca odmowi albo nie zareaguje to ze tylko wtedy moge go podac do sadu a nigdzie nie ma informacji jak jest gdy zapadł prędzej wyrok wiec cieszę sie ze mogę go podać od razu i rozumiem ze w sadzie jak pracodawca powie ze przekroczyłem ten termin to to nic nie zmieni ??

Cyo15092 napisał:
czas na sprostowanie świadectwa
Ty nie wystepujesz o sprostowanie tylko o to ze pracodawca nie wykonuje wyroku sądu
Sad wydał wyrok nakazujący jak ma wyglądać świadectwo i pracodawca powinien sie do tego wyroku zastosować i wydać świadectwo zgodne z wyrokiem
Zacznij od PIP ta zareaguje w ciągu miesiąca

tak ja to rozumnie ze mam wystąpić
cologniola napisał:
Nie o sprostowanie tylko o wydanie zgodnie z orzeczeniem sadu

tylko chodzi o podstawe prawna przekopuje internet i wszystko co mi wojek google znajduje dotyczy sprostowania szukam dalej i jedyne na co natrafiłem to

Pracodawca, który wbrew obowiązkowi nie wykonuje podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu pracy lub ugody zawartej przed komisją pojednawczą, podlega karze grzywny od 1000 zł do 30 000 zł. Wskazuje na to jednoznacznie art. 282 § 2 k.p. Jest to odpowiedzialność za wykroczenie przeciwko prawom pracowniczym, która podlega ściganiu z urzędu.

cologniola napisał:
Zacznij od PIP ta zareaguje w ciągu miesiąca

jak pisałem prędzej sprawę zgłaszałem już do PIP w odpowiedzi otrzymałem informacje ze
'' W zakresie ewentualnej korekty treści wydanego Panu świadectwa pracy, ma Pan możliwość złożenia wniosku do pracodawcy o sprostowanie teści świadectwa pracy."
wiec rozumniem ze teraz musze złożyć kolejne zawiadomienie do PIP ze pracodawca nie odpowiedział mi na to sprostowanie i inspektor będzie mógł ponownie go ukarać i z racji tego ze art. 282 § 2 k.p. podlega ściganiu z urzędu zawiadomić Sąd Pracy albo mnie poinformuje ze mogę ja złożyć taki wniosek tak dobrze to interpretuje??

Złóż skarge ze pracodawca nadal nie wykonuje wyroku sądu i dalej odmawia sprostowania świadectwa pracy zgodnie z orzeczeniem
Cyo15092 napisał:
ale i tak został ukarany przez inspektora.
reakcja już była

Powrót