Świadek nieletni

• Autor wątku Autor wątku Krzysiek213
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysiek213

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Jestem nieletni (16lat) i dostałem wezwanie do sądu na sprawę dotyczącą incydentu, który odbył się ponad rok temu. Mianowicie chodzi o bójkę 2 znajomych a później jakieś tam "groźby" przez rodzica jednej strony. Szczerze mówiąc brednie. Zostałem wezwany na policję, potem do sądu na pierwszą sprawę dotyczącą bijatyki kolegów, coś tam mówiłem (byłem młody i głupi), myślałem, że jedna sprawa i się zakończy, a okazuje się, że zostałem wezwany na drugą sprawę po ponad roku. Przechodząc do meritum, mam pytanie czy mogę odpowiadać ciągle na pytania "nie pamiętam, nie wiem" a jak mnie zapyta sąd, że muszę pamiętać, czy mogę tłumaczyć się "Wysoki sądzie, mam na głowie szkołę, nie moich kolegów" Pozdrawiam

Móc mozesz a jakie zostaną za to wyciągnięte konsekwencje to już Ci nie powiem, najlepiej zeznawaj prawde.

Właśnie o to chodzi, że to było około półtorej roku temu i mogę pokręcić, także wolałbym powiedzieć, że zapomniałem

Jeśli ja na odległość Ci nie wierze to Sąd z pewnością zauważy ze cos kręcisz.

mówiąc "nie pamiętam" mogę ponieść jakieś konsekwencję?

Jeśli Twoje "nie pamiętam" będzie niezgodne z prawdą, to tak, możesz ponieść konsekwencje, a jakie one będą zostaniesz pouczony przez Sąd przed przesłuchaniem.

Powrót