Świadek - prawa, obowiązki

• Autor wątku Autor wątku Borysa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Borysa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Specjalistów!

Zostałam wezwana na przesłuchanie w charakterze świadka w sprawie kradzieży. W dniu, w którym to się stało byłam w tym sklepie, z którego zginęły pieniądze, ale nie widziałam ani kto, ani kiedy to zrobił. Sklep prowadzą moi znajomi, którzy podejrzewają jedynie swojego pracownika o te kradzież. Ale ponieważ ja także byłam w sklepie - musiałam zeznawać, co widziałam. W sumie nie wiele pomogłam, bo nie widziałam nic, ale na moje niessczęście byłam tam. Pracownik sklepu który był ze mną i który jest podejrzany będzie robił wszystko, zeby podejrzenia padły na mnie bo tylko ja wówczas byłam obecna w sklepie.
Czy zatem skoro zeznawałam jako swiadek - policja po zeznaniach podejrzanego może wezwać mnie ponownie jako podejrzanego? Czy w jednej sprawie może zmienić się status ze świadka na podejrzanego? Oczywistym jest fakt, ze pracownik się nie przyzna, więc będzie zeznawał na moją niekorzyść - bo to jedyny jego ratunek przed karą. Na dodatek w sklepie nie ma kamer, nie mogę udowodnić swojej wersji wydażeń - w tej sytuacji będzie walka na argumenty pomiędzy mną a podejrzanym.

Proszę zatem o pomoc - Czy mój status ze śwaidka może ulec zmianie na podejrzanego w sytuacji niekorzystnych dla mnie zeznań ze strony podejrzanego?
Czy mając za dowód jedynie zeznania można kogoś oskarżyć o kradzież?

Czy zatem skoro zeznawałam jako swiadek - policja po zeznaniach podejrzanego może wezwać mnie ponownie jako podejrzanego?Czy w jednej sprawie może zmienić się status ze świadka na podejrzanego?-tak ( ale wówczas zeznania jako świadek nie istnieją , nie moga być użyte)
Co do dwóch pozostałych pytań - tak.

W praktyce wszystko zalezy od ustaleń postępowania i oceny zdarzenia przez organ procesowy.
Podejrzany ma już zarzuty?

Powrót