świadek w sądzie / dane osobowe

• Autor wątku Autor wątku marekdudziak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekdudziak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, bardzo proszę o wytłumaczenie poniższych kwestii.

Zgłosiłem na policję zakłócanie ciszy przez grupkę pijanych mężczyzn, dyspozytor przyjął wezwanie, ale pod warunkiem podania danych osobowych, więc podałem. Wiem, że jeden z nich nie przyjął mandatu i będzie skierowany wniosek do sądu. Rozumiem, że mogę być wezwany na świadka.
1/ Proszę zatem o informację, czy obligatoryjnie sąd wzywa świadka do takich spraw? Dodam, że nie była to klasyczna skarga na sąsiada, grupka przebywała na ulicy, nieopodal mojego miejsca zamieszkania. Nie potrafię wskazać nawet konkretnej osoby, bo ich dokładnie nie widziałem.
2/ Wiem, że oskarżony mimo skierowania sprawy do sądu ma możliwość przystania na mandat bez rozprawy. Czy w takiej sytuacji oskarżony dowie się o moich danych osobowych (imię, nazwisko, adres), czy będą one niejawne.
3/ Rozumiem, że w sytuacji kiedy doszłoby do rozprawy, moje dane osobowe będą mu znane?

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Nie ten dział. Ten jest poświęcony sądom cywilnym - sprawy wykroczeń omawiane są w innych rejonach forum.
1. Obligatoryjne nic nie jest. Możesz zostać wezwany na świadka.
2. Nie - mandatem sprawa na etapie postępowania sądowego zakończyć się nie może. Może zostać wydany wyrok nakazowy.
3. Jeśli uzyska dostęp do akt sprawy - będą mu znane w takim zakresie w jakim będą w aktach ujawnione.

Powrót