swoboda świadczenia usług/przepływu towarów(?) na terytorium DE

• Autor wątku Autor wątku Gerdek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gerdek

Witam,
Czy mógłby mi ktoś rozjaśnić. Chciałbym zająć się sprzedażą wysyłkową rzeczy do Niemiec poprzez między innymi stronę internetową z terytorium PL. Według dyrektywy usługowej- (czy jest to usługa?a może po prostu swoboda przepływu towarów?) muszę spełnić jakieś warunki- ale moje pytanie jest takie czy jeżeli ja działam na terytorium Polski to czy Niemcy mogą ode mnie wymagać spełnienia jakiś wymogów?Ja tam nawet nie mam zamiaru się pojawiać. W Polsce chcę się rozliczać z US i ZUS-em. Działalność jednoosobowa- nie ma mowy o żadnej spółce i otwieraniu odziałów

Dziękuję z góry za pomoc,

Jeżeli wartość towaru netto przekroczy kwotę 100.000 EUR rocznie, będziesz musiał płacić VAT w Niemczech.

Jeżeli Twój sklep internetowy będzie skierowany do niemieckich klientów, będziesz musiał spełniać wszystkie wymogi przewidziane przez prawo niemieckie dla profesjonalnego sprzedawcy internetowego (podanie danych sprzedawcy w ramach tzw. impressum, pouczenie o prawie do odstąpienia od umowy i ponoszeniu kosztów transportu w przypadku odstąpienia, informacja o przebiegu procesu składania zamówienia i możliwościach korygowania błędów, oświadczenie o ochronie danych osobowych).

Powrót